Cultura generala

propune articol
   Pagina 1 din 43  Pagina urmatoare Pagina urmatoare

PRIN CE S-A EVIDENTIAT JUAN MANUEL FANGIO (1911-1995)?

Prin performantele sale ca pilot de formula unu. El a fost cel mai bun pilot din perioada postbelica. Fangio a condus pentru Alfa Romeo, Mercedes, Ferrari, Cooper si Maserati. A castigat 24 de curse Grand Prix din 51 - un record inca neegalat.


citeste tot articolulCARE ESTE DIFERENTA DINTRE MATINEU SI SERATA?

Matineul desemneaza diverse manifestari culturale (conferinte, prelegeri, spectacole de teatru) care au loc de obicei dimineata si adesea duminica. Seratele sunt manifestari culturale de seara cu caracter festiv.


citeste tot articolul

CE ACTRITA GERMANA A DEVENIT CELEBRA IN ROLUL IMPARATESEI SISI?

Romy Schneider (1938-1982) a jucat in trei filme rolul imparatesei Austriei. Multi ani dupa aceea ea a fost inca identificata cu acest rol, desi trecuse de mult timp la interpretarea altor personaje. In Germania aceasta evolutie nu a fost insa niciodata apreciata.


citeste tot articolulCARE A FOST CEL MAI BUN PILOT DE CURSE AUTOMOBILISTICE DE LA INCEPUTUL ANILOR '90?

Brazilianul Ayrton Senna (1960-1994). El a fost cel mai bun pilot de formula unu din aceasta perioada si a obtinut titluri unul dupa altul. In 1994 Senna s-a accidentat mortal pe circuitul de la Imola, dupa ce a intrat cu o viteza de peste 300 km/h intr-o bara de protectie.


citeste tot articolul

CARE SUNT VOCILE DE FEMEI, RESPECTIV DE BARBATI?

Vocile de femei sunt: alto, mezzo-soprana si soprana. Cu vocile de tenor, bas si bariton, barbatii canta de obicei in registrele joase. Exista insa si un sopran barbatesc (asa-numitul castrat).


citeste tot articolul

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE O GRADINA FRANCEZA SI UNA ENGLEZA?

"Gradina franceza" se caracterizeaza printr-o regularitate stricta. Cel mai important exemplu este gradina palatului de la Versailles. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, "gradina franceza" a fost inlocuita cu "gradina engleza". Aceasta fascineaza prin neregularitatea ei, fiind imbogatita cu...


citeste tot articolul

IMPOTRIVA CUI AU PROTESTAT PUNKISTII CU INFATISAREA SI CU MUZICA LOR?

Cu cantecele lor agresive si cu textele lor cinice ei au protestat impotriva ordinii sociale. Miscarea punk a aparut in anii '70 in Anglia, ca expresie a declinului economic si a instrainarii.


citeste tot articolul

DE UNDE VINE EXPRESIA A TRECE PE RABOJ?

In Evul Mediu, rabojul era un instrument folosit la verificarea livrarilor si a prestarilor de munca. El era constituit de obicei din doua parti, una pentru datornic si una pentru creditor. La incheierea socotelilor, crestaturile ambelor parti trebuiau sa se potriveasca exact. Astazi expresia...


citeste tot articolul

CE SE INTELEGE PRIN REGGAE?

Reggae este muzica locuitorilor de culoare din insula Jamaica. El imbina elemente etnice cu folclorul african si rhythm-and-blues-ul american si exprima prin muzica sa protestul impotriva discriminarii rasiale.


citeste tot articolul

CE INSEAMNA FIN DE SIECLE?

Termenul francez care semnifica "Sfarsitul secolului" desemneaza perioada de la 1880 pana la inceputul Primului Razboi Mondial. De asemenea, el este titlul unei comedii din anul 1888 de F. de Jouvenot si H. Micard.


citeste tot articolul
   Pagina 1 din 43  Pagina urmatoare Pagina urmatoare