Comentariu literar "Noaptea de Decemvrie" de Alexandru Macedonski

Comentariu literar

Alexandru Macedonski

Sub conducerea lui apare in 1880 revista "Literatorul". Are volume de poezii dintre care amintim Excelsior, Poeme, Flori sacre.
Are opere scrise in limba franceza. El este cunoscut in literatura mai ales ca poet al noptilor si ca teoretician al simbolismului.


Poet al noptilor. Dupa modelul noptilor lui Alfred de Musset, Macedonski publica un ciclu de 11 nopti cu tema variata. Dintre acestea "Noaptea de Aprilie" si "Noaptea de Septembrie" au ca tema dragostea. "Noaptea de Iunie" urmareste pozitia jalnica a poetului in societate. In "Noaptea de Ianuarie" isi exprima solidaritatea cu cei ce sufera in chip demn "ridicand lupta vietii in frunti semete de eroism". In "Noaptea de Februarie" ia apararea femeii decazute.

"Noaptea de Mai" este un imn dedicat naturii vindecatoare de nevroze" care comunica omului forta ei innoitoare "Noaptea de Decemvrie".

Noaptea de decemvrie

"Noaptea de decemvrie" s-a dezvoltat dintr-o legenda in proza intitulata "Meka si Meka", publicata de Macedonski in "Romanul" lui C. A. Rosetti din 13 ianuarie 1890. Legenda vorbeste despre Mohamed - ben - Hassan, care il sfatuieste inainte de moarte pe fiul sau Ali sa mearga la cetatea sfanta Meka pentru a obtine iertarea pacatelor lui. Conditia pentru aceasta era sa nu se abata de la calea dreapta. Ali strabate cu caravana in linie dreapta pustiul si moare inainte de a pune piciorul in Cetatea Sfanta. In acelasi timp Pocitan - ben - Pehlivan, un zdrentaros pornit odata cu el la drum si urmand o cale ocolita ajunge la Meka. Sensul pe care l-a extras Macedonski din aceasta legenda este asemanator cu acela pe care Eminescu il scotea in Luceafarul din basmul "Fata in gradina de aur".Ca in orice poem romantic, planul real alterneaza in "Noaptea de decemvrie" cu cel fantastic, al visului. La inceput, vedem pe poetul de geniu "trasnit de soarta" cuprins de un somn adanc in camera-i pustie cu focul stins, inconjurat de umbre, ca de nameti:
"Pustie si alba e camera moarta…
Si focul sub vatra se stinse scrumit…
Poetul, alaturi, trasnit sta de soarta,
Cu nici o schinteie in ochiu-adormit…
Iar geniu-i mare e-aproape un mit…"
Se aud geamatul viscolului si urletele sinistre de lupi, realitati externe, dar si
simboluri ale zbuciumului interior ale fapturii "de huma".

Deodata o flacara izbucnita
sub forma unui arhanghel de aur, inspiratia, preface pe poet intr-un print arab tanar,
emir al Bagdadului, bogat, posesor de gramezi de argint si de aur, jaruri cu pietre
scumpe, arme de pret, cai repezi, palate si gradini parfumate de roze si crini:
"Si el e emirul, si are-n tezaur,
Movile inalte de-argint si aur,
Si jaruri de pietre cu flacari de sori;
Hangiare-n tot locul, oteluri cumplite
In grajduri, cai repezi cu foc in copite,
Si-ochi imprejuru-i ori spuza cu flori".
Ca si poetul care a faptuit opere marete, bogatul emir nu este multumit de bogatia sa, el fiind chinuit de dorinta gloriei.

Pentru el atingerea absolutului inseamna cetatea Meka:
"Spre Meka-l rapeste credinta-vointa,
Cetatea prea sfanta il cheama in ea,
Ii cere simtirea, ii cere fiinta,
Ii vrea frumusetea tot sufletu-i vrea
Din talpi pana-n crestet ii cere fiinta".
Constient ca idealul nu e usor de atins, ca cetatea sfanta Meka este despartita de Bagdad printr-un desert, metaforic numit "o mare aprinsa de soare", emirul se pregateste totusi sa-l strabata cu orice risc. In fruntea unei caravane de armasari si camile, emirul pleaca in zori salutat de aurora si condus de multime pana la portile orasului.

La fantana umbrita de curmali unde se opreste sa bea apa, printul zareste un om pocit, in zdrente, dar cu o privire vicleana care ii marturiseste ca se indreapta spre acelasi loc. Emirul isi pune intrebarea, daca acest zdrentaros va ajunge la Meka. El care a renuntat la bogatii pentru a merge la Meka este increzator in fortele sale, isi intelege aspiratiile ca pe o chestiune de onoare si nu concepe sa ocoleasca obstacolele la fel ca si Hyperion. Printul alege drumul drept, ia pustiul in piept, indura zile de-a randul sub flacari de soare setea pe care si-o potoleste la razele oaze, ce ii ies in cale. In vreme ce insotitorii mor cate 3-4 odata, caii si camilele cad, apa si hrana scade, pasarile de prada dau tarnale, cetatea riscata ramane departe de orizont. Emirul ramane in cele din urma singur pe camila ce sovaie, si are o clipa mirajul orasului sfant si posedat de fata morgana naluca inchipuirilor sale, se grabeste sa ajunga la Meka. Acesta are ziduri albe, poame de aur, porti de topaze si turnuri de argint, dar regina trufasa a magiei, frumoasa Meka este, ca orice ideal de desavarsire, ca perfectiunea pentru artist, de neatins. Marea arta cere efort sau sacrificiu si poetul ce viseaza, emirul in drum spre cetatea sfanta, moare intr-o incordare suprema, nu insa inainte de a-si vedea visul cu ochii, fie si numai sub forma de iluzii.
Poetul spune ca succesul inteles in chip vulgar este rezervat numai spiritelor
inferioare, ca acel zdrentaros care urmand drumul ocolit ajunge la Meka.

Ca si Luceafarul lui Eminescu, "Noaptea de decemvrie" se termina cu izolarea poetului de lumea ostila, din jurul sau, incapabila de a intelege avantul creator, efortul artistului de a se desavarsi, de a atinge perfectiunea.

In cadrul poeziei Macedonski foloseste simbolul. Astfel arhanghelul de aur este simbolul inspiratiei, "elementul hotarator pentru opera unui artist. Framantarile creatorului in timpul elaborarii unei opere de arta are ca simbol vantul, crivatul, urletul lupilor. Emirul reprezinta credinta nestramutata intr-un ideal, capacitatea omului de a ramane fidel drumului ales. Meka este simbolul idealului. Omul pocit este simbolul omului comun, capabil de compromisuri. Drumul ocolit strabatut de omul pocit este simbolul eticii inferioare a omului comun.

Poetul foloseste epitete simple, duble si triple, asociatii noi pe baza principiului corespondentelor, a intrepatrunderii senzatiilor de vaz, auz si miros, vorbind, de exemplu de un viscol albastru. Alte elemente simboliste pe care le gasim in poezie sunt neologisme: tremol, monolit, solfi, blondete, nume de pietre scumpe, topaze, alabastru. In deosebi refrenul si repetitia dau poemului o cadenta melodioasa, un farmec muzical propriu. Poezia este scrisa in ritm amfibrahi si metru de 12 silabe. Poetul aduce inovatii de ordin tehnic, in primul rand in dispozitia rimelor. Strofele sunt senarii (6 versuri) cu o rima incrucisata si trei rime alaturate. Unele versuri au functie de refren, altele sunt repetate cu mici schimbari obsedant.

In ultimii ani ai vietii Macedonski a compus un numar apreciabil de poezii cu forma fixa, rondeluri.

Acestea sunt grupate in 5 cicluri: Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vanturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile senei si Rondelurile de portelan. Aceste cicluri au fost adunate si publicate postum in 1927 cu titlul "Poema rondelurilor". Dintre aceste rondeluri putem aminti "Rondelul rozei ce infloreste" in care poetul exprima emotia pe care i-o trezeste inflorirea trandafirului. Macedonski se insenineaza contempland frumosul, simtind ca natura ii ofera recompensa pentru suferintele vietii. El uita necazurile imobilizandu-si existenta prin arta:
"O roza-nfloreste, suava…
Ca nor risipit e necazul.
Puternic ma poarta extazul
Spre-o nalta si tainica slava."
O alta latura a activitatii lui Macedonski este aceea de teoretician al simbolismului. Pentru el ideea de poezie este egala cu spontaneitatea.

In articolul "Poezia viitorul" sau "Despre logica poeziei" el considera poezia in primul rand forma si muzica. Originea poeziei se afla in misterul universal si se construieste dupa o logica proprie. El afirma "arta versurilor este nici mai mult, nici mai putin decat arta muzicii". El pune in evidenta capacitatea de sugestie a poeziei, suveranitatea emotiei artistice. Macedonski este adept al instrumentalismului, la el aparand ideea de sinestezie. Macedonski a deschis orizontul liricii romanesti prin noi motive poetice, forme noi de poezie si specii noi.

 

143099 vizualizari Nota obtinuta: 6,3
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (55 comentarii)
Nume CataFan a scris:

defapt printul a ocolit si pocitania a luat drumul drept

Nume macedonskii a scris:

e misto,supr

Nume catalin frent a scris:

e fain

Nume DENISKA a scris:

E SUPER AM GASIT CE MIA TREBUIT

Nume a scris a scris:

e super

Nume mar a scris:

e foate interesanta

Nume Stefan a scris:

Foarte bun! Recomand am luat 10 la scoala

Nume Alla a scris:

Multumesc foarte mult pentru acest comentariu!!!>>>M-a ajutat mult la scoala!!!!:)dam.../

Nume alexandra opr a scris:

eminescu si macedonski ooooooooooooooooooooooooooooooooooaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Nume sardu a scris:

e soooooooooooper frumos

Nume nu_conteaza a scris:

Cred ca unii "critici" de aici ar trebui sa taca. Observ ca nici nu stiu scrie bine. Presupun ca pe mintea lor nu's instare sa faca de nota 4 la un test/ o teza

Nume nare importanta a scris:

cam scurt si superficial dar la subiect si asta-i bine

Nume adaarin a scris:

bulangii comenteaza pe aici

Nume Foxy a scris:

Cei care critica sa posteze ei un comentariu mai bun al poeziei.Vom avea si noi ce sa criticam atunci:D

Nume deny a scris:

nu am gasit in referatu acesta ce ar trebui mie dar e bn!

Nume sarita a scris:

mie mi se pare incomplet

Nume v.o. a scris:

imi pare rau ca nu gasesc comentariu la poezia "Rondelul orsasului mic " dar cu privire laacesta pot sa zic ca este bun .

Nume miraBELLA a scris:

bravo cui la scris pentru munca depusa ma ajutat un pik ce pot spune super

Nume marin a scris:

este foarte si foarte excelent

Nume BuBbLy FaC3 a scris:

Este foarte bun:-bd...Cred ca este o sursa foarte buna de inspiratie...si nu imi place ca ceilalti cririca acest referat....daca nu vi se pare bun..atunci de ce nu il faceti cu mintea voastra??

Nume a a scris:

bun,dar erau mai multe de spus..chiar foarte

Nume bursucu a scris:

ebun comentariu pana la urma ei o nota pe el de cat 3

Nume Santa_Claus a scris:

conditia omului asupra geniului din poezia noapte de decemvrie aveti... ????:))

Nume ELLY a scris:

merge ca sa nu iei 3 pt tema nefacuta.

Nume ady a scris:

e bn dar da vad ce nota iau pe el

Nume elena a scris:

cam aiurea dar merge ....pt profii mei:p

Nume AK-47 a scris:

e super .........naspa. urasc literatura

Nume Luana a scris:

nu`i ceea ce caut...mi se pare putin superficial referatul

Nume I3u11et a scris:

Util..

Nume alexandru a scris:

super

Nume catalin a scris:

e o poecarie de referat

Nume bria a scris:

bravo pentru munca depusa

Nume 50 CENT a scris:

RULEZZZZZ.......ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Nume Aster212 a scris:

levo ca profa mea are si ea internet, multumesc pentru inform. adaugatoare

Nume ......... a scris:

ms mult

Nume g a scris:

asta ii tot c poti??????:D:D

Nume ANDRa a scris:

Dar mai exact despre conditia omului superior in poezie nu este?:( ...idei mai exacte !

Nume andreea a scris:

e binisor da nu e ceea ce caut...

Nume cipry a scris:

nu e chiar ceea ce caut,dar oricum multumesc mult pt munca ce ai depus-o in folosul tuturor

Nume F!st!k a scris:

sunt cateva idei interesante....nu e cine stie ce...dar na...acuma omu a muncit..;)

Nume chrys... a scris:

dc n gasesc ce caut.....pfff..........:((:((:((:X(X(X(

Nume iubitzika lu D@ny a scris:

e bine, dar intotdeauna e loc j de mai bine;) imi place literatura

Nume bogdan a scris:

se putea si mai bine

Nume con3kt a scris:

se putea si mai bine :D

Nume V_KinG a scris:

de citit se poate,da mai bine era daca totzi profi le romana nu near da asa ceva de cautat,cu mult near usura viatza

Nume viki :D deea a scris:

:)) lit. romana e NAJPA :)) mai bn citesc d 100 d ori Stephen King-O mana d oase :)) (d park nu as fi citit-o d doo ori) dkt sa citesc o poezie d Eminescu sau mai stiu eu c poet si sciitor roman :)) (cu exceptzia lui Bacovia ) :)).

Nume anca a scris:

ce tare ca nici nu vad bine

Nume Anushka a scris:

Iata ca ma uit.............

Nume ira4ka a scris:

mergea(

Nume eu a scris:

e norml referatu!!!!

Nume marry a scris:

ma io nu gasesc ce imi trebiue....:((:((:(

Nume alina a scris:

e super ador literatura

Nume valerushac@mail.ru a scris:

Eminescu si Macedonschi rulitttttttt

Nume alexandru macedonski a scris:

se duce

Nume marandici ion a scris:

e super

Ultimele articole
Vezi descrierea  Comentariu literar O scrisoare pierduta
Vezi descrierea  Comentariu literar "Noaptea de Decemvrie" de Alexandru Macedonski
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR IUBIRE, BIBELOU DE PORTELAN DE ION MINULESCU
Vezi descrierea  Comentariu literar "Ce e amorul?" de Mihai Eminescu
Vezi descrierea  Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir - prima carte de idei din cultura romana
Vezi descrierea  Comentariu literar "Pescarul Amin" de Vasile Voiculescu
Vezi descrierea  Mitul jertfei zidirii
Vezi descrierea  Femeile din teatrul modern romanesc
Vezi descrierea  Familia in romanul Morometii de Marin Preda
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR ZODIA CANCERULUI SAU VREMEA DUCAI VODA DE MIHAIL SADOVEANU
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR CIOCOII VECHI SI NOI CARACTERIZARE DINU PATURICA, TIPUL PARVENITULUI
Vezi descrierea  Comicul din "O scrisoare pierduta"