Ce inseamna sa fii un diriginte eficient


Articole similare: diriginte, eficienta, sfaturi pedagogice, profesori, cum sa fii diriginte eficient

Ce inseamna sa fii un diriginte eficient

In cadrul abordarilor contemporane ale fenomenului educational se impune tot mai pregnant ca, profesorii in general si dirigintele in mod special sa se raporteze la cei educati, sa stabileasca relatii de cooperare cu parintii lor si cu alti factori interesati din societate.

Astfel, rolul dirigintelui nu se reduce doar la educatia la catedra sau in clasa, ci presupune o activitate de acest gen in fiecare contact relational cu elevii si familiile acestora (desfasurand o munca de dezvoltare, de conducere si indrumare). Profesorul/ dirigintele are, deci, o pozitie speciala, unica,deoarece lucreaza cu individualitati psihice umane, aflate in prim proces de formare, de unde deriva necesitatea unei maxime responsabilitati in ceea ce priveste comportamentul si interventiile sale educative.

In spiritul acestei noi tendinte, am incercat sa abordez aceasta problematica pe dimensiuni concrete. Astfel, am elaborat si aplicat un chestionar referitor la imaginea dirigintelui din perspectiva elevului de liceu. Din interpretarea datelor obtinute, am construit un portret al dirigintelui ideal, care poate fi descris astfel: un om intelegator, atent, calm si cu simtul umorului. O alta concluzie a acestei cercetari se refera la faptul ca majoritatea elevilor chestionati despre responsabilitatile unui diriginte reduc rolul acestuia la activitatea de motivare a absentelor si la sprijinul acordat lor in rezolvarea unor probleme.Aceste idei ar putea fi un punct de pornire in imbunatatirea activitatii dirigintelui si pentru sensibilizarea elevilor privind complexitatea rolurilor educative ale acestuia.

In procesul de proiectare, organizare si conducere a activitatii educationale, un rol deosebit de important il au relatiile diriginte – elev si diriginte – familie. Relatiile  educationale nu se desfasoara intr-un  cadru educational stabil si inert, ci intr-unul dinamic  si in permanenta schimbare.astfel, dirigintele trebuie sa cultive o atitudine activa, interesata din partea elevilor si sa contribuie la formarea, mentinerea coeziunii grupului si la crearea unui climat stimulativ pentru desfasurarea activitatilor educative. O consecinta a modului in care se manifesta aceste relatii ar fi reactiile elevilor la sarcinile trasate de diriginte.

Problemei relatiilor dintre diriginti si familie i s-a acordat in ultimul timp o atentie si o importanta tot mai mare, binemeritata. O relatie eficienta diriginte-parinte presupune, printre altele, o ascultare activa, implicarea familiei in actiunile extrascolare ale clasei, informari reciproce cu privire la evolutia elevului, cultivarea si practicarea tolerantei fata de un punct de vedere diferit.

Vezi si:
Activitati extrascolare

Inspectii scolare

Ghid pedagogic

Examene profesori


 

21357 vizualizari Nota obtinuta: 6,46
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (7 comentarii)
Nume Sara a scris:

Ati amintit despre un chestionar referitor la imaginea dirigintelui din perspectiva elevului de liceu... Imi puteti spune numele cercetarii in care s-a utilizat acest chestionar? sau unde as putea gasi acest chestionar? multumesc

Nume Anonim199711 a scris:

Nu te pot ajuta imi pare rau dar asa am si io un profesor de geografie la scoala vine baut dam test si ne rugam de el si ni-l rezolva pe tabla si altele SCOALA DIN ROMANIA=PARAGINA!!!!!!!!!!!!

Nume dumi a scris:

da este buna teoria in practica nu intereseaza nici un diriginte mai mult nici nu vin la ore nu le pasa nu intereseaza neglijeaza elevii

Nume yoyoyoyo a scris:

nasol

Nume julia a scris:

absente***

Nume daniel a scris:

naspa

Nume anonim a scris:

Pai daca ar fi si dirigintele meu asa,ar fi perfect dar el nu vb cu noi, nu ne spune nici apsentele,nu organizeaza sedinte , ne jigneste vine baut la sc astazi ma facut nebun fara sa ii fac nimic , doar pt ca lam intrebat cite absente am daca ne putety ajuta cu ceva este vorba de sc de arte si meseri se mai numeste sy gr scolar stefan anghel localitatea bailesty judetul dolj

Ultimele articole
Vezi descrierea  EasyClass: Clasa este doar la un click distanta
Vezi descrierea  Vezi trucuri pentru ca elevii tai sa fie atenti la ora
Vezi descrierea  3 farse de 1 Aprilie pe care le poti face daca esti profesor
Vezi descrierea  4 metode sa iti motivezi elevii
Vezi descrierea  Cel mai bun sfat pe care il poti da elevilor tai
Vezi descrierea  De ce elevii tai au rezultate slabe la invatatura si cum ii poti ajuta?
Vezi descrierea  Soft educational logopedic (CD imagine,text,sunet)
Vezi descrierea  Violenta in scoala
Vezi descrierea  Presiuni la catedra: Fa-le fata cu brio!
Vezi descrierea  Stim sa invatam?
Vezi descrierea  Pregatiri pentru 8 martie
Vezi descrierea  Profesori, aveti teme pentru acasa