POPA TANDA DE IOAN SLAVICI - REZUMAT

Popa Tanda -de Ioan Slavici

Ioan Slavici (1848-1925) este unul dintre marii scriitori clasici pe care Ardealul i-a dat culturii romane, si-al carui nume este situat, de catre istoria literara, dupa Mihai Eminescu , Ion Creanga si I.L.Caragiale.


El s-a nascut in 1848, in judetul Arad, intr-o veche comuna romaneasca, Siria, care era, pe la jumatatea sec. al XVIII-lea, una dintre cele mai bogate localitati viticole din Campia aradana.
In toamna anului 1854, Slavici incepe sa frecventeze scoala din sat, care nu-i prea atragatoare, intrucat invatatorul nu-i pasionat decat de vanatoare, nu si de meserie; totusi copilul cunoaste in casa parintilor sai cartile populare, citeste mult si manifesta un deosebit interes pentru istorie.
Slavici intra in legatura cu societatea Junimea inca din anii studentiei sale la Viena; Iacob Negruzzi insista ca el sa trimita Convorbirilor Literare mai ales studii sociale: astfel se publica , intre 1871-1872, in vreo 13 numere, un amplu studiu al lui Slavici Studii Asupra Maghiarilor.
Pierzandu-si slujba , Slavici pleaca , fiind grav bolnav, la Viena si se interneaza in Spitalul obstesc imperial. Intretine o corespondenta bogata cu I.Negruzzi , scrie nuvela Popa Tanda, dupa care "trece" in tara si, dupa un scurt popas la Iasi , in Octombrie 1874 , se stabileste la Bucuresti.


Nuvela Popa Tanda a fost compusa la Viena, in vara anului 1874; nucleul narativ al lucrarii este rezultatul unei experiente de viata foarte apropiata in timp de momentul redactarii; astfel, scriitorul, fiind numit arhivar la Consistoriul ortodox din Oradea (1873).
Nuvela Popa Tanda este compusa intr-un moment de mare tensiune in activitatea publicistica a scriitorului .
Slavici este cunoscut mai ales ca nuvelist; el publica volumul Nuvele din popor, in 1881, la editura Socec din Bucuresti, cuprinzand creatiile; Popa Tanda, La crucea din sat, Gura satului, Budulea Taichii, Bobocel, iar volumul al II-lea al nuvelelor apare in 1896 si contine lucrarile: O vita pierduta, Moara cu noroc, Comoara, Norocul.


Nuvela este o specie epica in proza, cu dimensiuni situate intre schita si roman, cu un conflict concentrat care implica un nr. redus de personaje.
Parintele Trandafir, om cu multa carte, om "vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale; el spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata", tot ce avea pe inima, astfel ca este mutat intr-o alta localitate, numita Saraceni, o asezare inchisa intre munti, pe unde isi facuse albie un parau, ramas fara apa aproape intregul an.


Satul arata jalnic:casele sunt rasfirate, n-au garduri, dar nici hornuri;acoperisurile sunt din paie, iar usile "din trei scanduri intepenite c-un par crucis"; biserica este si ea o ruina "cu stalpii din fata pitreziti si aplecati la pamant ", iar oameni sunt saraci, dar si lenesi.
Dorind sa-i indrepte, parintele Trandafir le tine duminica saracenilor predici, le da poporenilor, oriunde ii prinde, sfaturi, de unde trebuiau sa inteleaga ca pacatuieste cel ce nu lucreaza. Satenii nu se schimba, si-atunci parintele incepe cu ocara, cu luarea in ras, cu batjocura; de data asta, oamenii incep a se feri din calea lui, si, dupa atata "tandalitura", il poreclesc "Popa Tanda". Ei se duc la protopop si la episcopie si cer alt preot pentru satul lor.
Inspirat de divinitate "Popa Tanda "incepe sa munceasca din rasputeri pentru ridicarea materiala a satului, dandu-se pe sine drept model de energie civica si de tarie morala; el se concentreaza asupra universului casnic, isi ia de ajutor prietenii si sotia si, impreuna, reusesc sa-si transforme propria goapodarie darapanata intr-un paradis domestic.


Preotul isi vopseste casa, ii schimba acoperisul, isi face un gard nou; pune rasaduri in pamant:de ceapa, fasole, morcovi,"curechi", astfel ca oamenii privindu-i acum casa si roadele din gradina, isi ziceau "Popa e omul dracului" .
Modelul sau este molipsitor, iar cei care-l imita prospera: prietenul parintelui Trandafir, Marcu, reusind sa impleteasca lese mai bune decat cele ale popii le vinde repede si cu profit la targul din ziua sfintelor Rusalli.
In scurta vreme satul Saraceni devine o gradina infloritoare.

 Parintele Trandafir, personajul principal, este infatisat sub aspect fizic, sumar si numai in deznodamantul operei, autorul permitand sa se intrevada caracterul sau psihic. Eroul nuvelei Popa Tanda este un intelectual prin care Slavici ilustreaza tema exemplului, tema cu mare circulatie si in creatia populara. Prezentat direct si in evolutia sa, parintele Trandafir este, chiar din expozitie , posesorul unei palete de trasaturi morale pozitive.


Situatia finala apare in capitolul al III-lea si ne prezinta o imagine total schimbata a satului Saraceni:dintr-o pustietate el a devenit o gradina infloritoare; doar preotul a ramas neschimbat "verde, vesel si harnic" numai ca parul alb ii tradeaza varsta inaintata.


Tema acestei creatii este constituitata de lupta unui om puternic pentru ridicarea economica si culturala a satului tel in slujba caruia pune o vointa si o darzenie exceptionale.

 

44982 vizualizari Nota obtinuta: 6,54
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (108 comentarii)
Nume cosmina a scris:

nui cum imi trebuia ie dar i bun!!

Nume Flavius :)) a scris:

Foarte bun. Din pacate e prea lung ca sa fie rezumat,dar totusi meriti un 10 pe el :D La cine nui place sa se care sa caute altul :))

Nume AAAA a scris:

fff lung

Nume tavi a scris:

foarete bunnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Nume violeta filote a scris:

mie mia placut atata ca e cam lunga dar fak bine nota9 cui nui place de loc sa-si puna capul la contributie si sa faca el altul mai bun si sal si publice

Nume praf a scris:

prea lung si nu ii rezumat ii dau nota 1

Nume aurora a scris:

bai va dati atat de destepti faceti voi daca stiti

Nume emil a scris:

nu e bun de loc

Nume Euu a scris:

Super rezumatul.Mersi muult!

Nume tgstr a scris:

nu e rezumat adevarat e un de herce fercea mie scarba sa citesc

Nume alexandru a scris:

ba asta nu e rezumat bai bine e o fisa de autor fisa de biografie ca sa stii si u rezumatue o povestire pe scurd doar a nuvelei popa tanda nu si a autorului in ce an sa nasc etc asta nu conteaza si nai facut nika boon

Nume anonim a scris:

Acesta nu este un rezumat ....

Nume Flock a scris:

''Satul arata jalnic''?

Nume geanina a scris:

ce rezumat!!!!e mai bn o povestire lunga......nu stii sa faci un rezumat...ha ha ha:))

Nume geanina a scris:

ce rezumat!!!!!e mai bn o povestire lunga.....nu stii sa faci un rezumat...ha ha ha:))

Nume sorina a scris:

nu imi place deloc...ma asteptam la ceva mai bun...eeeeeeeeeeee ffffffffffffffffoarte lunggggggggggggg............

Nume florea a scris:

e prea lunggggggggggggggggg

Nume Rhcv a scris:

muie9mqh

Nume Alex a scris:

prea lung ca sa fie rezumat

Nume miry a scris:

prea lung ......... nu pare a fi rezumatul lui popa tanda....

Nume G30rG3 a scris:

bun rezumat ;)

Nume NyTr0 a scris:

foarte bun rezumatul da foarte lung:D

Nume jdfry a scris:

o mare prostie

Nume adry a scris:

bravo foarte bun referatul

Nume myh@ a scris:

m-am folosit de el multumeskkk mooolt:X:*

Nume kity a scris:

no dai pace daca si asta ii lung cei trei muschetari cum is scurti :)) domne ce copii

Nume madutza a scris:

bun rezumatul am luat 10 pe el dar..............e prea lung

Nume madutza a scris:

bun rezumatul am luat 10 pe el dar..............e prea lung

Nume Lavinia a scris:

este super daca stii ce sa alegi din el...mie mi-a trebuit rezumat si a fost perfect...mersii mult>:D<

Nume aLeXaNdRa a scris:

bun tezumat... dar foarteee lungggg :((=((

Nume kostas baiat de cartier a scris:

ba mihalache daca nu iti sparg fata daca mai scrii ceva pe site. te sparg daca il scrii ca eu lam scris deja. te bat daca o sa observe profa ceva

Nume Alex Mihalache a scris:

e bun. cand o sa vada baietii din clasa mea mai ales bebi o sa zica ca sunt mai destept si profa nu o sasi dea seama ca e de pe calificativ.ro

Nume codrin a scris:

este destul d bun :P

Nume ana a scris:

a prea lunggggggggggggggggggggggggggggggggg

Nume B.M. a scris:

urmeaza sa-l cit3sc si sper sa fie bn.......=))

Nume iusty a scris:

nu inteleg nikkk

Nume flu2rash a scris:

no coment...:|

Nume ana a scris:

asta nui rezumat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lol nui bun de nimic :d:d:d

Nume gabi a scris:

este foarte bun

Nume PaTrEzEl -_- a scris:

sincer pt mine ii bun.......si nici profa nu o sasi deie seama ca lam copiat :d pt ca ii asa mai cu cuvintele mele ms frate mai salvat*

Nume jhgj a scris:

asta e chiar aiurea.....!

Nume sylva_smekeru a scris:

nu e prea bun dar mere ca la cati prosti avem in tara e bun:)):))

Nume lacry a scris:

am gasit unul j mai bun....

Nume anonim a scris:

cand sa citrsc asta???

Nume alex a scris:

e de ajutor

Nume bebe a scris:

astab nui rezumat ci panarama

Nume anna a scris:

este de ajutor

Nume daniela a scris:

nu este bun

Nume dany a scris:

nu este un comentariu bun....ba mai mult este si lung

Nume andrey a scris:

e extraordinar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ma ajutat mult.MERSI

Nume asdf a scris:

asta nu e rezumat ...este orice altceva

Nume erik a scris:

e foarte lung

Nume deby a scris:

Nu este cel, la care ,a gandeam

Nume andreypyssy a scris:

nu e bun rezumatul

Nume aannoonniimm a scris:

nu pare a fi rezumat,are multe fraze care nu isi au rostul

Nume anonim a scris:

acesta nu prea pare a fi rezumat ,cel putin unele fraze nu isi au rostul pe acolo

Nume anonim2 a scris:

NU E REZUMAT!!! Pt cine nu cunoaste: in rezumat nu au ce cauta citate din text, detalii nesemnificative, nu se fac referiri la pasajele descriptive, nu apar aprecieri personale, se respecta concordanta timpurilor verbale . Toate acestea nu se regasesc in ,,prezentarea" de fata. Cineva ar putea lua 10 pe asa ceva ( daca se cere rezumat) doar daca fac lb. si lit. romana cu femeia de servici.

Nume alyna a scris:

e bun rezumatul....merita citit.....mz moolt...:X

Nume Robytza a scris:

bv e un rezumat foarte bun sper sa iau 10 la scoala si aceiasi nota special pentru rezumat 10

Nume Robytza a scris:

bv e un rezumat foarte bun sper sa iau 10 la scoala si aceiasi nota special pentru rezumat 10

Nume anonim a scris:

slabut. mutle detalii inutile pentru un rezumat. ar trebuii sa fie mai clar si concis

Nume florin a scris:

acum urmeaza sal citesc

Nume florin a scris:

este cel mai tare rezumat

Nume anonymous a scris:

nashpa...auziti kre imi zice shi mie ce nuvele a scris slavici? k mi a dat de citit shi habar nam ce sa citesc...ms muult

Nume valentina a scris:

imi tre un rezumat mai scurt pt scoala........si baltagul tot.....

Nume Raluca a scris:

asa de greu poti sa gasesti ceva bun...........!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????Si ati scris atat de mic!!!!!!!!!!!Era tare greu sa scrieti un pic mai mare.....mintesc....era trajedie daca ati fi scris mai mare!!!!!!!!!!!

Nume andreea a scris:

de ce scrieti asa de lung????????????/

Nume lili curca a scris:

bau cichi bau bau

Nume vlad vlad a scris:

nana

Nume vlad a scris:

smecherul a scris ca este tare

Nume Qerty a scris:

eh nda e bn...da e lung=))

Nume lory_mess a scris:

Ei fratilor.......e cam lung numa ka cred ca recunoaste profa.....asa ca nu prea risk(nu e batrana profa..)

Nume Pachistan a scris:

Dragut da mare de mie lene sal citescXD

Nume yh_the_best_puma a scris:

thebestgirl mai taci

Nume andrutsa a scris:

ptr cei mai putin dotati mintal..doresc sa va anunt desi mi-e rusine de rusinea voastra..popa tanda e de ioan slavici si nu postam acest comm doar pt a ma da desteapta sau pt a rade de voi dar m-a scos din sarite tupeul cu care ati sarit cu gura si ati spus cititorilor sa se informeze ca si cum ati sti mai bn..ar trebui sa va documentati voi inainte de a spune ceva ;););)

Nume ursulet a scris:

caut gura satului!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume andrew a scris:

tare wa nu aveti si rezumatu gura satului

Nume alex a scris:

e bun..........?

Nume veronica a scris:

<<<<<<<e destul de bun......pt cei ce nu il gandesc...........e suficient ca apoi bate rau la ochi>>>>>>

Nume veronica a scris:

e destul de bun....mai ales pt cei ce nu stiu sau nu vor sa-l gandeasca..........

Nume stelista anululi 2010 a scris:

e foarte bun!!!

Nume ionutz a scris:

io nu citesc asa ceva...fratele...meu

Nume clop a scris:

io nu citesc asa ceva ...fratele meu

Nume archy a scris:

vam rupt am luat 10 pe el ^^

Nume rodyk a scris:

incerc de 2 zile sa fac un rezumat............... abea acuma am gasit

Nume 7omi7za a scris:

e bunicel ::: da e cam mare ::: nu mai baga si exemple nare rost ;) bv

Nume sdgf a scris:

asa ca nota e -1

Nume chrys a scris:

eu nu sunt chiar asa de destept shi profesoara zice de unde stii e prostu asta sa faca asa un rezumat imi trebe unu mai asa

Nume Lary_TH a scris:

ms muult e super bun decat alea scurtutze si proaste

Nume dhfhjkff a scris:

ft tare rezumatu ms mult am luat nota mare pe el va pwp sh nu mai comentati in privinta rezumatului de la o scara de la 1la 10 eu ias da 11

Nume flory a scris:

bun

Nume Thebestgirl 3 a scris:

bai voi sunteti chiar nesimtiti ce tot comentati atata.................stiti ceva pe mn una ma doare-n .... de voi sunteti niste dobitoci cu toti.............scz nu toti doar cei care comenteaza intruna daca nu va convine facetil singuri...........aceasta pers poate ca a copiat poate ca sa chinuit sal faca.........dar nui treaba noastra.......la facut.........asa ca nu mai comenati.........cum credeti ca se sinte acea pers..........daca ati fi fost voi cum vati simti:-?

Nume boombonyka a scris:

baltagul de ioan slavici........da fiti mai atenti data viitoare

Nume L!v!u@ a scris:

super comentariul e super bun am luat 9 la el la school bv o(*_*)o

Nume andrei a scris:

super comentariu

Nume anonim a scris:

ce e asa mare :p

Nume fast a scris:

fratioare asa 6 vr si eo sa copiez

Nume boss a scris:

panarma

Nume edy a scris:

foarte frumos rezumatul !bv de la mine 10*.

Nume JuSt KmY a scris:

vezi k baltagu e scris de mihail sadovenu...:)))lol

Nume nu dau nume a scris:

parca era de Mihal Sadoveanu acum este de Ioan Slavici astea cred ca glumesc

Nume nu dau nume a scris:

parca era de Mihail Sadoveanu acum este de Ioan Slavici tare faza

Nume diana a scris:

dar baltagul de mihail sadoveanu unde este? de ce nu sunteti mai atenti ce faceti?

Nume K@ln a scris:

voi chiar va bateti joc sau ce ?????

Nume v@ld3r@m@ a scris:

mah da astai buna baltagul cine are nevoie de el

Nume nu dau nume a scris:

ma asteptam sa gasesc ce caut si am gasit cica "BALTAGUL DE ION SLAVICI" hai ca sunteti super nu asa altadata fiti mai atenti

Nume Linna a scris:

ma asteptam sa gasesc rezumat la BALTAGUL de mihail sadoveanu nu la POPA TANDA de ioan slavici!!!=))

Nume ang3l a scris:

urmeaza sa-l cit3sc....dar .....BALTAGUL d3 IOAN SLAVICI?!?!?!?!?!?....frat3,,,,,mai documentati_va....app e d3 Mihail Sadoveanu..........

Ultimele articole
Vezi descrierea  Comentariu literar O scrisoare pierduta
Vezi descrierea  Comentariu literar "Noaptea de Decemvrie" de Alexandru Macedonski
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR IUBIRE, BIBELOU DE PORTELAN DE ION MINULESCU
Vezi descrierea  Comentariu literar "Ce e amorul?" de Mihai Eminescu
Vezi descrierea  Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir - prima carte de idei din cultura romana
Vezi descrierea  Comentariu literar "Pescarul Amin" de Vasile Voiculescu
Vezi descrierea  Mitul jertfei zidirii
Vezi descrierea  Femeile din teatrul modern romanesc
Vezi descrierea  Familia in romanul Morometii de Marin Preda
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR ZODIA CANCERULUI SAU VREMEA DUCAI VODA DE MIHAIL SADOVEANU
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR CIOCOII VECHI SI NOI CARACTERIZARE DINU PATURICA, TIPUL PARVENITULUI
Vezi descrierea  Comicul din "O scrisoare pierduta"