Bursa de studiu vs. Bursa de merit

Bursa de studiu vs. Bursa de merit

 Bursa scolara se acorda elevilor din invatamintul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar sau de ucenici si teologic, care frecventeaza cursuri  de zi.

 Bursele scolare se acorda elevilor orfani de ambii parinti, celor necuprinsi in casele de copii, desi indeplinesc conditiile pentru a fi primiti in aceste institutii, celor care au fost bolnavi de T.B.C. si sint in evidenta dispensarelor medicale, precum si celor care sufera de diabet, boli maligne, sindroame de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, afectiuni oftalmologice cu boli somatice asociate sau imunologice sau sint deficienti motori.
 
Acordarea burselor pe motive medicale se face numai dupa efectuarea unei anchete sociale, cu participarea medicului de circa, pentru a se analiza si starea materiala a familiei.

 De asemenea, pot primi burse scolare elevii din invatamintul de stat curs de zi si seral carora li se aplica prevederile art. 8 lit. s) din Legea nr. 42/1990, republicata, pe baza certificatului (personal sau al parintelui) eliberat de Comisia pentru cinstirea si sprijinirea eroilor Revolutiei din decembrie 1989, care atesta calitatea de "erou - martir" sau de "luptator pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989" cu una din mentiunile: ranit, ranit si retinut, retinut sau remarcat prin fapte deosebite. Pot primi burse scolare si elevii proveniti din familii care indeplinesc, in mod cumulat, urmatoarele conditii:

- nu realizeaza un venit lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim brut pe tara, indexat;

- nu detin terenuri agricole cu o suprafata mai mare de 20.000 mp in zonele colinare si de ses si de 40.000 mp in zonele montane. 

 In conditii materiale egale, bursa se acorda cu prioritate elevilor cu situatie la invatatura mai buna.

 Primesc burse scolare si elevii din invatamintul primar si gimnazial din mediul rural care nu au scoala de nivelul respectiv in localitatea de domiciliu (sat, catun) si invata in alta localitate si care provin din familii al caror venit mediu lunar pe membru de familie se situeaza sub nivelul salariului minim brut pe tara, indexat, si nu detin suprafete de teren mai mari de 30.000 mp in zonele colinare si de ses si de 60.000 mp in zonele montane. Bursa scolara se acorda in conditiile cind elevul locuieste in internat sau la o familie din localitatea unde studiaza. 

 Bursele scolare se acorda pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma, in prima sesiune, precum si pe perioada practicii de productie. Este inclusa si perioada vacantelor de vara pentru elevii orfani, pentru cei care au dobandit bursa din motive medicale si pentru cei carora li se aplica prevederile art. 8 lit. s) din Legea nr. 42/1990, republicata, inclusiv absolventilor clasei a VIII-a care fac dovada ca au reusit la examenul de admitere in clasa a IX-a (anul I) la o unitate de invatamint de stat, curs de zi. 

 Elevii declarati repetenti, cu exceptia situatiilor cind repetarea a fost determinata de cauze medicale, nu primesc bursa pe perioada vacantei de vara. 

 Bursa de merit se atribuie de catre inspectoratul scolar, la propunerea consiliilor de administratie din scoli, elevilor din invatamintul liceal, postliceal, profesional si teologic, incepind cu clasa a X-a, respectiv anul II, care obtin cel putin media 9 la fiecare disciplina de invatamint si nota 10 la purtare. Numarul burselor de merit acordate in aceste conditii nu poate depasi 1% din numarul total al elevilor din clasele a X - XII de liceu, respectiv anii II - III din scolile profesionale si postliceale si in limita creditelor bugetare alocate. Aceste burse se revizuiesc trimestrial, luandu-se in considerare rezultatele din trimestrul anterior, inclusiv din trimestrul III din anul scolar trecut. 

 In situatia in care mai multi elevi au mediile peste 9 la toate disciplinele de invatamint, departajarea se face tinind cont de media generala, iar daca si aceasta este egala, se au in vedere, in ordine, mediile obtinute la urmatoarele discipline de invatamint: limba romana, istorie, matematica, fizica, biologie. 

 Inspectoratele scolare pot acorda bursa de merit si unor elevi care se disting in activitatile stiintifice, culturale si sportive organizate la nivel judetean, national sau international. Acestor elevi li se pot atribui premii de catre ministrul invatamintului, la propunerea inspectoratelor scolare, avandu-se in vedere ca elevul sa aiba nota 10 la purtare. Cuantumul premiilor se stabileste de catre Ministerul Invatamintului. 

168056 vizualizari Nota obtinuta: 5,74
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (73 comentarii)
Nume AnonimusAnonim a scris:

Sunteti niste prosti cum pot trai eu cu familia cu asemenea suma mizerabila

Nume adriana a scris:

se mai dau burse de merit celor din ciclul primar daca a participat la toate concursurile de matematica si romana si a luat diverse premii,nu ar trebui dati la o parte acesti copii,daca au fb la scoala aproape toti sa se faca departajarea dupa alte criterii nu asa ar fi corect

Nume Claudia a scris:

Buna ..sunt in cls a X-a si am avut pe primul semestru' media 9,47...parintii mei nu au niki-un venit....as vrea sa stiu mai multe despre aceasta bursa...

Nume Lucia a scris:

Pentru Stefan Adrian: daca ai scris "avuto", "semestru" si "as m-ai putea", atunci nu meriti bursa. Trebuie sa scriem corect gramatical si literele intregi, chiar daca acesta este un simplu mesaj. Corect?

Nume Doinita a scris:

As dori sa stiu daca baietelul meu ,care este in clasa 3 si are numai FB pe linie ,plus este medaliat la toate concursurile de natatie de la Izvorani ,ar lua bursa de Merit ? Ma gandeam ca se incadreaza la cea de sportiv .

Nume romeo a scris:

exista o varsta maxima pentru bursa de merit in invatamantul preuniversitar?

Nume stefan adrian a scris:

media generala din cls.a 5 a am avuto 9,36.acum sunt cls.a 6 a si media pe semestru 1a fost de 9,40,pot primi bursa?eu nu sunt din bucuresti,stam cu chirie aici oare as m-ai putea primi si bursa sociala?

Nume AnOnIm a scris:

Cam cate burse se primesc pe scoala??

Nume mihaelapetcu a scris:

la scoala primara se mai acorda bursa de merit

Nume marcu lucica a scris:

Am fata in cls a9a ,un liceu economic sectia gastronomie si turism din rm-sarat,la scoala generala a incheiat cu media 9,68 ,iar acum are note bune si e sefa clasei,as dori o bursa de merit pt ea,eu sunt singura si muncesc cu ziua sa le intretin{mai am o fetitza in clasa4a}nu am nici un venit.decat alocatia de stat.ce ma sfatuiti sa fac?sau unde ma pot adresa??multumesc in avans,cu respect Lucica Marcu

Nume gabicolar@yahoo.com a scris:

Buna seara! Provin dintr o familie monoparentala ,tata decedat, mai am 5 frati si venitul pe membru de familie este aprox 280 ron/luna. Exista posibilitatea sa primesc bursa(sociala, bani de liceu, de merit)? la secretariat mi s a spus ca depasesc pragul de 150 ron/luna pe membru de familie. Mentionez ca sunt in clasa a XI a si media de absolvire a anului anterior a fost de 9,40

Nume ada a scris:

bursele de merit se acorda TUTUROR copiilor care au media de la 8.50 fara discriminare cf MONITORUL OFICIAL DIN 1 NOIEMBRIE 2011(M. OF 768/2011)

Nume Mirela a scris:

Nu inteleg, este data o lege in ceea ce priveste busa de merit? Daca da, de ce nu se respecta? Copilul meu e intr-a 8-a si a avut media peste 9 in fiecare an pana acum. Nici pomeneala de bursa de merit sau performanta. Abia in acest an am aflat. La alte scoli din Deva se dadea, dar la Andrei Muresanu, niciodata. Banii care trebuia sa-i fie dati, unde sunt?

Nume DOAREU a scris:

De ce de mucii lor sa vada???.Fiecare are dreptul femeie la un raspuns daca nu stie .Cere un om un sfat si gata ii curg mucii .Nu esti normal(a).Am si eu o fata in clasa treia si am vrut sa-i fac dosar de bursa pentru merit ,m-am razgandit cati bani trebuie pentru dosar ,adeverinte ,a-r trebui sa fie degeaba daca tot este bursa sa poata face fiecare actele cae se cer Dar in ROMANIA ,totul este permis .

Nume iulia a scris:

eu cred ca mai intai ar trebui sa va vedeti de muci vostri si apoi sa comentati... degeaba ai media 10 daca nu indeplinesti niste conditii

Nume Sasha a scris:

In Romania nu exista dreptate!

Nume Noname a scris:

Nu stiu cum se poate ca in unele scoli elevii sa primeasca bursa din luna Ianuarie adica 110 lei , iar in alte scoli sa se primeasca doar 20 de lei desi elevii au facut cardul la banca Transilvania ... ce nu se mai fura in Romania ? O sa cer informatii despre acest subiect de la un administrator al unei scoli. Sunt convins ca nu numai acest caz exista in legatura cu aceste burse .

Nume David a scris:

sunt clasa a 5 a am 6 copii in clasa cu media 10 si unul este olimpic pe tara la matematica nimeni nici macar nu a sugerat ceva despre o bursa de merit nimic este strigator la cer ce se petrece in tara noastra

Nume anonima a scris:

Eu am primit pe sem 1 din clasa 4, 438 lei dar si pe sem 2 si pe clasa 3 toata. Ne-au spus ca nu au venit si asa am depus cererea de aproape 1 an asa ca ma multumesc cu cat am primit.

Nume Adi a scris:

trebuia sa ne dea banii (130 lei pe luna) dar astia de la guvern isi iau o multime de lucruri cu banii nostri!!!!!!!!!!!

Nume Adi a scris:

Hotii astia de la guvern ne-au luat banii!!!!!!!!!!!Sunt in clasa a-V a si am avut pe ambele semestre media 10 si nu am primit nimic.

Nume andy a scris:

si eu cand eram in clasele 5-8 aveam media peste 9 si nu am primit nimic

Nume alexia a scris:

romania tara hotiilor,copilul meu are numai medii de 10 si nu primeste nicio bursa de merit. niste hoti..isi baga bani ei in buzunare

Nume Anda a scris:

Copilul meu e in clasa a 5-a.Pe primul semestru a avut media peste 9.Azi s-au dat bursele si pe plic scrie ca bursa este din ianuarie pana in aprilie si a primit 390 lei,ori daca se dau 130 pe luna cum de in 4 luni s-au dat doar 390.Plus ca la alte scoli s-au dat si pe primul semestru ,am o colega cu fata tot in clasa a 5-a si ea a primit 910 pe ambele semestre,iar la noi la scoala au spus ca pe primul semestru nu se dau.Cam ciudat nu credeti?

Nume ydfyugf a scris:

stie cineva cand se vor acorda bursele de merit la scoala 309 din bucuresti?

Nume Adi a scris:

E hotie! Eu am avut 4 ani la rand medie peste 9.50 si am primit, in ultimul an, pe la mijlocul semestrului 2, bursa de merit. Am deschis cont la banca si cand vad am primit 100 lei. Nimic mai mult. A trecut destul de mult timp si nu sa mai depus nimic. Si nu e corect ca altii pentru un an cu medie peste 9, primesc peste 100 lei pe luna in orice clasa ar fi.

Nume lucia a scris:

nu sunteti corecti cu bursele de merit ! copilul meu are meda generala 9 65 pe semestrul 1 si a primit doar 40 lei pe luna pe cand alti au primit 130 de lei pe luna este corect? ?????????? nu mai inteleg nimic din romania asta toti sunt niste banditi si niste hotiiiiiiiiiii

Nume Alina a scris:

da, pt ca sunt clasa a VIII A si am avut media pe I sem 10 mi-au acordat o bursa de merit in valoare de 36 de lei pe luna iar celor de la liceu 150 de lei adica mi se pare putin cam ciudat cum pt noi primaria nu are bani iar pt grupul scolar sunt puse la dispozitie milioane ? in plus de la noi din scoala doar 3 eleve primesc bursa pe cand la liceu sunt peste 10. voi ce credeti?

Nume Agatha a scris:

actele ptr. burse le fac diriginti si le predau unui profesor care se ocupa de asa ceva... dar banii pentru burse vin de la primarii, si asta in cazul in care au un buget destul de maricel incat sa poata aloca bani pentru burse..mediile minime care dau dreptul la bursa de merit, trebuie discutat cu dirigintii, ptr. ca ei stiu... cei care zic nu ,mint...

Nume simona a scris:

Buna, Am o fetita in clasa v cu mediad generala peste 9:70,stiu ca se acorda bursa de merit peste 8:50,cei de la scoala si au spus ca pe semestrul I,clasele I ,V nu iau bursa decat pe semestrul II ,o abertie nu pot sa cred ca se poate acorda bursa doar pe un semestru,daca aveti informatii va rog sa-mi raspundeti.

Nume Reby a scris:

Dceti-va la POLITIE

Nume Adriana a scris:

Am si eu o intrebare? E o regula general valabila pentru toate scolile...ca acestea sa acorde burse de merit elevilor care indeplinesc criteriile de acordare????/ Ca la scoala fetitei mele mi s-a raspuns sec ca ei nu acorda! De ce? Unii sunt mai cu motz si altii fara???

Nume lyly a scris:

doresc din tot sufletul sa consult un inspector scolar ca a fost amenintata de diriginte ca lucrurile se vor schinba .Un elev de peste 9.30 in 11 ani din scoala este terorizata fiindca s-a revoltat pentrul drepturile ei de merit. RUSINE ! asa stimuleaza elevii buni ,viitorul de maine ,rusine

Nume lyly a scris:

am o fetita de cl.11-a si are in fiecare an media generala peste 9.30 a fost propusa pt. bursa de merit dar au sterso pe diverse motive una mai gogonata de alta.au luat elevi cu medie sub 8 dar la revolta fetitei i s-a spus ca "lasa si pe altii ,saturate ,ca ai stimulam si pe cei mai putin buni.fetita nu mai vrea sa mearga la scoala ce voi face?

Nume moisescu a scris:

am media 9,36 sunt in clasa a V-a.se acorda bursa de merit?

Nume raffy a scris:

bursa in scolile generale este de apoximativ 130 ron pe luna

Nume Puiu Rodica a scris:

Buna,sunt elev Basarabean, si m-am regasit pe listele pentru acordarea bursei de merit pentru Sem II an scolar 2011-2012, dar cei de la contabilitatea liceului au spus ca noi nu avem dreptul la aceasta bursa,este adevarat?

Nume balan a scris:

cati bani iti da pe nursa

Nume Sarah a scris:

Sunt in clasa a 5-a mi sa spus ca iau bursa de merit(am media 9.76)dar nu stiu cat este.Aveti habar cam cat ar fi???(Locuiesc in CJ)

Nume allvest a scris:

eu sunt intr-a 7-a si am avut mereu media 10 la toate materiile (exceptie o medie de 9 in cls 5) si semestrul 1 am primit bursa de merit (304 lei/semestru) si am sa mai primesc in continuare daca imi va ramane media 10. mai cunosc si alte pers care au primit bursa acum, dar si care nu au primit cu toare ca au media 10. deci, depinde de director cat de implica

Nume Elena a scris:

bursele sunt in zur de 55 lei

Nume Elena a scris:

Am depus dosarul pentru bursa de orfan si pana acum nu am primit nici un leu.am intrbat la secretariat si mi s-a spus k nu se mai dau.help me please

Nume canguras a scris:

pana la urma se acorda burse de merit si elevilor din gimnaziu? A primit cineva o astfel de bursa?

Nume stefu mihaela catalina a scris:

cat e o bursa d emerit pentru un copil de clasa 2?

Nume anonim a scris:

Si cati bani va dadeau lunar?

Nume Georgiana a scris:

Eu am primit pana acum in fiecare an de liceu bursa de merit pe baza mediei generale. Insa, anul acesta am inteles ca aceasta bursa s-ar acorda numai elevilor care au obtinut premii la olimpiada judetene sau nationale (eu am luat 2 mentiuni anul trecut si deci nu n-as incadra). A mai auzit cineva de aceasta hotarare?

Nume ELENA a scris:

St. eleva in clasa a X-a si vreau sa aflu cum pot sa imi fac bursa de merit fiindca am media mare

Nume rombu a scris:

ce medie ai ptr a primi bursa???????????

Nume elena a scris:

Sunt eleva in clasa aXIa si de cand am intrat in liceu am primit in fiecare semestru bursa de merit, sau bursa pentru performanta. daca nu ati primit bursele care vi se cuvin cautati sa rezolvati problema. aceste burse chiar se dau si chiar sunt foarte motivante

Nume Mihai a scris:

E mancatorie mare , mi-e mi-a zis ca nus e mai dau....

Nume alex a scris:

Am copilul in clasa a IV a si venitul pe membru de familie este 239 ron poate beneficia de bursa scolara ?

Nume Maria a scris:

Buna,sunt o mama divortata cu un copil in varsta de 12 ani elev in clasa aVI a locuim cu chiriein Bucuresti salariul fiind de 2200 brut net 1650 lei

Nume serbanpunk a scris:

eceste burse ar trebui oferite si in cazul familiilor in care lucreaza doar un parinte desi salariul mediu pe cap de familie ar depasii 400 RON (in cazul bursei Dinu Patriciu)

Nume Gabriela a scris:

Buna. Eu sunt eleva in clasa a XI a la un liceu din judetul Arad si pana acum, din clasa intai si pana in prezent, in fiecare an am terminat cu medie peste 9:50. Nu am primit niciodata bursa de merit in ciuda faptului ca am dezbatut problema de foarte multe ori cu cadrele didactice din liceul la care invat. Din pacate asta e Romania, doar unii au drepturi!

Nume cata a scris:

in primul rand trebuie sa va interesati la secretariatul scolii, oamenii de acolo stiu mai bine. Bursele de merit se acorda exclusiv in functie de medie, in functie de cati bani dispune unitatea de invatamant.Eu as vrea sa stiu daca exista vre-un sistem de burse private pentru cei ce depasesc venitul impus, cum ar fi la Dinu Patriciu de 400 de lei.multumesc

Nume Dragoshellu a scris:

sunt clasa a IX-a is am avut media pe primul semestru 9.25 , mi s-a spus ca o sa primesc bursa de studiu , datorita faptului ca se acorda aceasta intre 9 , 00 - 9 , 50 . Poate sa-mi spuna cineva ce cuprinde aceasta ?

Nume ramona a scris:

deci am 9.76 media pe primul sem si primesc bursa de merit.dar de unde stiu ei ca pe sem doi o sa invat la fel.e prima data cam primesc.

Nume oana18 a scris:

bursele de merit se acorda in functie de rezultate,nu de situatia financiara,cele 2 nu au nimic in comun.e adv k in unele scoli nu se primesc aceste burse,eu am primit in fiecare an,dar nu e corect ca eu cu media 10 sa am o suma...si urmatorul de sub mine,cu 9.50 sa aiba cu 20 de lei mai putin,e totusi diferenta mare la nota!!!in orice caz,nu va agitati atata,bursele de dau semestrial si nu sunt foarte mari,5 mil pe un an intreg pentru media 10 ....e bataie de joc

Nume Florinel a scris:

Domnii profesori sunt absolut dezinteresati de elevi.Anul trecut la noi bursele nu au fost platite timp de 3 luni. Profesorii nu vin deloc sa spuna despre bursa de merit.De ce nu stiu.Dar daca aveti rezultate foarte bune,ati castigat premii la diferite concursuri,puteti apela la bursa Dinu Patriciu ca este mai mare fata de celelalte

Nume o tipa silitoare a scris:

AM media 10 din clasa a V-a (sunt intr-a 8-a ) si nici nu stiu macar ce.i aia bursa!!! help me pls dak stii vreun raspuns pentru mine. Am obtinut numeroase premii, dar nu am primit niciodata bursa...de ce?

Nume magda a scris:

am avut media 9.90,cum pot beneficia de aceasta bursa?

Nume mary a scris:

vreau bursa

Nume Gabriel a scris:

Am si eu o intrebare Pot sa primesc doua burse in acelasi timp (bursa sociala si bursa de studiu) sau mi se poate oferi doar una din ele?? Mentionez ca ma incadrez la ambele burse(situatie financiara grea si rezultatele scolare se incadreaza in cele necesare pentru obtinerea bursei de studiu)

Nume Symo a scris:

hmm..eu am media generala 10 si mis e pare normal sa am bursa de merit, dar probabil trebuie indeplinite conditiile cu salariul , nu-i asa??

Nume Simina a scris:

Daca nu ma insel ,ar trebui sa se acorde si elevilor de la clasele V-VIII...Eu am avut cea mai mare medie pe scoala si nu am primit nimic! Si asta a fost 3 ani consecutivi...

Nume NewIcon a scris:

Pentru "barsan" Cuantumul unei burse sociale este, in momentul de fata 130 lei/luna.

Nume asterix a scris:

stie cineva daca bursele medicale sau platit pe anul scolar 09-10sau cind se vor plati si cit e pe luna?

Nume barsan a scris:

ce suma are o burasa sociala?:D

Nume mirela a scris:

Pentru media din cls IX veiprimi bursa in cls a X-a. Regulamentul spune clar, bursa primesti in cls X-XII, ptr anul anterior In cls XII primesti ptr XI, iar ptr cls XII nu exista bursa de merit

Nume oana a scris:

Sunt in clasa a 11-a si am terminat in fiecare an cu media peste 9.60. Doar un parinte e salariat si mai avem o asociatie familiala , pot dispune de aceasta bursa?Si adca da, cum o obtin?

Nume bianca a scris:

am terminat cls a 8 cu 9,76 acum sunt a noua pot beneficia de bursa? numai unul dintre parinti lucreaza si sunt la cel mai bun liceu din oras la profil de mate -info

Nume oana a scris:

am avut madia 9.86 <dar nimeni nu azis nimik d nici o busa la sfarsitul anului.ce ar tebui sa fac?

Nume Dana a scris:

Eu am avut media anul trecut 9,87. Am terminat primul an de liceu, in schimb nu am fost anuntata sa fi primit ceva bursa, sau macar sa-mi zica ca pot sa primesc. Ce masuri pot fi luate???

Ultimele articole
Vezi descrierea  Burse scolare pentru pentru elevi si studenti acordate de Asociatia Ascendent
Vezi descrierea  Bursele acordate elevilor scad de la 1 iunie
Vezi descrierea  Covasna: Burse sociale aprilie 2010
Vezi descrierea  25.000 de elevi au ramas fara bursele sociale si de merit
Vezi descrierea  Covasna: Burse sociale - decembrie 2009
Vezi descrierea  Covasna: Bursa - aprilie 2009
Vezi descrierea  Covasna: Burse sociale - martie 2009
Vezi descrierea  BURSELE ASCENDENT - BURSE SCOLARE PENTRU A CULTIVA SPIRITELE CELOR CARE DORESC SA AJUTE
Vezi descrierea  Bursele sociale
Vezi descrierea  Bursa de studiu vs. Bursa de merit
Vezi descrierea  SCHOLARSHIPS FOR INTERNATIONAL DANCE AND WORKSHOP FESTIVAL
Vezi descrierea  BURSE ONASSIS