AVORTUL SPONTAN

Avortul - Reprezinta intreruperea sarcinii prin orice mijloace, inainte ca fatul sa fie suficient dezvoltat pentru a supravetui. Definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii este limitata la terminarea sarcinii inainte de 22 saptamini de graviditate, calculata dupa data primei zile a ultimei menstruatii si expulzarea (eliminarea) unui fat care cintareste mai putin de 500 g.

Deosebim avorturi artificiale si avorturi spontane:

Avorturile artificiale includ:

Avortul voluntar (provocat)
Intreruperea sarcinii la cererea femeii, dar nu din motive de afectare a sanatatii mamei sau copilului. Aceasta se poate efectua conform legislatiei, pina la 12 saptamini de graviditate. Pentru o varsta de 12-22 saptamini, avortul se efectuiaza numai in cazuri speciale, conform criteriilor sociale sau medicale, la decizia unei comisii care se formeaza in astfel de cazuri. O alta exceptie o reprezinta sarcinile pina la 28 saptamini cu anumite afectiuni genetice sau malformatii (de ex.sindromul Down), cazuri in care comisia medicala consultativa poate decide si indica efectuarea unui avort.

Avort medical

Acest avort este efectuat atunci cand sarcina sau nasterea copilului poate duce la inrautatirea sanatatii femeii sau poate sa puna in pericol viata ei sau integritatea fizica si psihica a copilului.
Exista si contraindicatii sociale:
dezvoltarea imatura a organismului femeii - fiind minora;
factorul de virsta - cand femeia are peste 45 ani;
aflarea femeii sau al sotului in locuri private de libertate;
privarea dreptului de a fi mama;
sarcina ca urmare a violului.

Avort incomplet(sau retentia produsului de conceptie),
arata ca sarcina nu mai este viabila deoarece o parte din tesuturi au fost eliminate, dar o alta parte a produsului de conceptie a ramas inca in uter. Tesutul restant trebuie evacuat din uter pentru a se reduce la maxim posibilitatea declansarii unei infectii sau a altor complicatii severe.

Avort spontan
reprezinta intreruperea sarcinii spontana (neimpusa , indiferent de vointa femeii) in perioada pina la 22 saptamini de graviditate. Cu parere de rau aceste avorturi se intilnesc destul de des. Statistica arata ca 15-20% din sarcinile dorite se termina cu avort spontan.

Cercetarile stiintifice au aratat ca in realitate numarul avorturilor spontane este cu mult mai mare (aproape jumatate din sarcini). Insa aceste avorturi au loc in primele trei-patru zile de sarcina si deaceea femeile nici nu-si dau seama ca a avut loc o intrerupere a sarcinii( mai ales daca menstruatia sa inceput la timp sau cu intirziere de citeva zile). Aceste cazuri, statistica medicala nu poate sa le inregistreze. Analiza avorturilor spontane au aratat ca 80% din ele au avut loc pina la 12 saptamini de graviditate si ele se numesc avorturi spontane precoce. Restul de la 12- 22 saptamini - avorturi spontane tardive.

Care sunt cauzele avorturilor spontane?

Mai mult de jumatate din aceste avorturi sunt legate de factorii genetici. Cel mai des acestea sunt dereglarile numarului sau calitatii cromosomilor in celulele fatului.O parte din aceste modificari cromosomiale apar ca rezultat al unei greseli aparute pe parcursul dezvoltarii intrauterine a fatului. Deasemenea aceste schimbari cromosomiale se pot transmit de la parinti, care exterior arata absolut sanatoti.
O alta cauza a avorturilor spontane sunt probleme legate de organismul mamei.
Prezenta infectiei persistente in organismului matern: infectii virale, bacteriene, micotice s.a;

Maladii cronice cum ar fi: hipertensiunea arteriala cronica, diabetul zaharat;
Dereglarea imunitatii, incompatibilitatea rezus-factor a fatului cu Rh a mamei;
Probleme ginecologice (hipoplazia uterului, sept al uterului, miom, deformarea uterului, insuficienta colului uterin);

Tulburari endocrine, hormonale mai mult din partea ovarelor (hipofunctie ovariana s.a);
Factorii psihogeni (stresuri, nervozitate excesiva) care cel mas des sunt ca niste mecanisme declansatoare pe fonul maladiilor existente enumarate mai sus).

Intoxicatiile acute si cronice aparute in primele saptamini a graviditatii, deasemenea pot duce la declansarea avortului spontan.
Contrar ideii raspindite, loviturile si ridicarea greutatilor practic nu pot fi cauzele avorturilor spontane. Copilul este bine protejat in cazul daca organismul mamei e sanatos, programa genetica a fatului este normala si nu sunt alti factori de risc.
Prezenta in anamneza a doua sau mai multe avorturi spontane se numeste avort habitual(obisnuit), iar cauzele sunt practic aceleasi.

 

17419 vizualizari Nota obtinuta: 6,2
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (6 comentarii)
Nume mrian a scris:

este an 5 luni cum fac avort

Nume diana a scris:

informatie necesara.... dar am si eu o intrebare daca s-a facut avort la 8 - 10 saptamini ce consecinte are??/

Nume ioni a scris:

dak am mai avortat ma vor afecta cu ceva pastilele pt avortul spontan?

Nume ioni a scris:

cum pot avorta cu ajutorul pstilelor?

Nume veronyka a scris:

informatzie foarte utila...merci mullt......

Nume IULIANA a scris:

am si eu o intrebare...:d SE POATE FACE AVORT DUPA 2 SAPTAMANI SI CAT COSTA UN AVORT?

Ultimele articole
Vezi descrierea  STAREA FEMEII INAINTE, IN TIMPUL SI DUPA AVORT
Vezi descrierea  AVORTUL SPONTAN
Vezi descrierea  CE TREBUE SA STIM INAINTE DE A FACE UN AVORT?
Vezi descrierea  AVORTUL: CAND SI CUM ARE LOC
Vezi descrierea  AVORTURI ARTIFICIALE SI AVORTURI SPONTANE