APARATUL GENITAL MASCULIN

APARATUL GENITAL MASCULIN

La barbat, organele de reproducere toate sunt , în principal externe. Rolul lor în sexualitate este atât evident, încât aproape uitam ca anatomia lor raspunde în primul rând exigentilor reproducerii si perpetuarii speciei.

Aparatul genital masculin cuprinde glande sexuale sau testicule, care produc spermatozoizi destinati fecundarii ovulelor feminine, cai genitale, care permit transportarea lor si care sunt însotite se organe anexe, ca si un organ copulator, penisul.

Situate la fat în abdomen, testiculele coboara în pungi externe – bursele – înainte de nastere sau la putin timp dupa. Aceste doua mici glande ovoide cântaresc 20 de grame. Ele cuprind 200-300 de mici lobi conici, lobulii, separati de pereti subtiri. Fiecare lobul contine mici insule de celule – celulele lui Leybdig – care produc un hormon masculin, testosteronul. Celulele produc acest hormon din timpul vietii intrauterine, apoi îsi întrerup activitatea pâna la pubertate,. În aceasta perioada, reluarea productiei hormonale induce aparitia caracterelor sexuale masculine secundare (pilozitate, musculatura, timbrul vocii, libido).

Testosteronul guverneaza, de asemenea . geneza spermatozoizilor. Acestia sunt elaborati în tubii seminiferi, canale foarte fine prezente în numar mare în testicule. Fiecare tub este înconjurat de o teaca tapetata de celule contractile, celulele lui Sertoli. Celulele sexuale se ascund între celulele lui Sertoli. Ele sunt produse la periferia tubului seminifer, în stare imatura. Împinse de contractiile celulelor lui Sertoli, migreaza prin peretele tubului spre lumenul central maturizându-se progresiv. La finalul acestui proces, care este continuu si se reînnoieste neîncetat, spermatozoizii sunt eliberati în cavitatea tubului.

Tubii seminiferi converg pentru a forma o retea de mici conducte sinuoase care colecteaza spermatozoizi. De aici pleaca 10 pâna la 12 canale care ajung la canalul colector unic, adapostit într-un mic organ alungit de marimea testiculului: epididimul. Aici sunt stocati spermatozoizii.

Supa ce ramân un timp în epididim, spermatozoizii trec într-un alt conduct: canalul deferent. Lung de 40cm, acesta se termina printr-o umflatura, la nivelul careia primeste secretiile unei mici vezicule seminale. El se continua apoi prin canalul ejaculator, care se deschide în uretra. Ansamblul conductului format de canalul epididimului, canalul deferent si cel ejaculator este denumit si spermiduct.

La barbat aparatul genital si cel urinar sunt asociate. De fapt uretra este un conduct care colecteaza urina în vezica si o evacueaza la exterior. Ea traverseaza prostata, o glanda mica în forma de castana. În momentul ejacularii, reflex provocat de stimularea sexuala. Canalul ejaculator deverseaza în uretra un lichid seminal în care se afla spermatozoizi. Prostata secreta un lichid acid care contine zinc, acid citric si albumina si care se amesteca cu lichidul seminal pentru a forma sperma.

Uretra se prelungeste pe aproximativ 8 cm în penis pentru a se deschide la extremitatea glandului. Este inserata în tesut spongios si încadrata de doua tuburi laterale denumite corpi cavernosi. Proprietatile corpilor cavernosi confera penisului proprietati de erectie. Acest mecanism de origine vasculara are loc sub controlul nervos, în general în cursul stimularii sexuale. Arterele penisului se dilata si sângele aflueaza în corpul cavernos, care se umfla si se întareste.

Întreruperea erectiei se poate produce când stimularea înceteaza sau dupa ejaculare.
În cele doua cazuri, sângele reflueaza si se reîntoarce în circulatia generala.

 

61529 vizualizari Nota obtinuta: 6,1
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (5 comentarii)
Nume mirela a scris:

nu, desteptule!

Nume ramo a scris:

depinde de corpul fiecaruia....cred ca te referi la ob,nu?

Nume sb a scris:

ha ha ce tampenie ai putut sa scrii!!!!

Nume Marinel a scris:

Nu am vazut nici un referat frumos cu poze nu cred ca stiu sa scrie romani ...

Nume gaby a scris:

sallll se poate dezvirgina cu absorbante????????????????????????????????????

Ultimele articole
Vezi descrierea  COMPONENTELE APARATULUI REPRODUCATOR BARBATESC
Vezi descrierea  FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL MASCULIN
Vezi descrierea  FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL FEMININ
Vezi descrierea  ALCATUIREA APARATULUI REPRODUCATOR FEMININ
Vezi descrierea  APARATUL GENITAL MASCULIN
Vezi descrierea  APARATUL GENITAL FEMININ