APARATUL GENITAL FEMININ

VULVA

Labiile mari sunt doua pliuri cutanate care marginesc vulva, fiind delimitate în sus si înainte de pubis; în jos si înapoi ele se subtiaza pîna la polul inferior al vulvei. Lungimea si forma labiilor mari variaza de la o femeie la alta.
Labiile mici, situate spre interior fata de cele mari, sunt netede si de culoare roz.
Clitorisul are o forma cilindrica, portiunea sa interna fiind situata sub pubis. Este un organ erectil care îsi mareste dimensiunea în stare de excitatie.
Orificiul vaginal este delimitat de himen, o membrana elastica, vizibil atunci când labiile mici sunt departate. Suprafata si forma himenului sunt variabile, el nu se închide complet ci doar margineste orificiul vaginal, permitând scurgerea sângelui menstrual.

VAGINUL

Este un cilindru ce se întinde de la vulva la uter. Masoara aproximativ 8 cm lungime si 4 centimetri latime. În timpul actului sexual în vagin apare un lichid lubrifiant; în momentul orgasmului vaginul se poate contracta câteva secunde.

UTERUL

Este situat între vezica urinara si rect, de forma triunghiulara cu o lungime de 6-8 cm, o latime de 5 cm si o grosime de 3 cm. Uterul cuprinde colul si corpul uterin.
Colul uterin are forma cilindrica, o lungime de 2-3 cm, de culoare roz, în timpul sarcinii devine violaceu. În momentul ovulatiei, micile glande situate în interiorul colului secreta un lichid incolor numit glera cervicala.
Corpul uterului este un organ muscular, foarte elastic, ce-si poate mari lungimea de 7 ori la sfârsitul sarcinii. Rolul lui este de a gazdui oul fecundat si de a permite dezvoltarea fatului si expulzia sa la nastere.

TROMPELE UTERINE

Fac legatura între uter si ovare, având o lungime de 12-13 cm, fiind mai largi catre ovare. Ele conduc ovulul, produs de ovar, în cavitatea uterina. Fecundatia se produce în treimea externa a trompei.

OVARELE

Sunt doua, situate în abdomen, în greutate de 6-8 gr cu o lungime de 4 cm. Rolul ovarului este de a produce ovulele si hormonii sexuali feminini. Înca de la nastere ovarele contin foliculii ovarieni (aproximativ 400 mii) care începând de la pubertate (când ramân doar 200 mii), vor elibera ovulul în momentul fiecarai ovulatii. O femeie are de la pubertate pâna la menopauza circa 480 de ovulatii. Ovulele sunt produse alternativ de fiecare dintre cele doua ovare. Hormonii serecretati de ovare sunt estrogenii si progesteronul.

 

42069 vizualizari Nota obtinuta: 6,3
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (1 comentarii)
Nume ionela a scris:

buna ziua am si eu o antrebare da ca nu vasuparati vreau sa aflu de ce nu mia venit ciclu suntem an data de 18 si ni mic pri data 12 trebuia sa mi vine da ca ma puteti ajuta cu ce va si aveti o idee

Ultimele articole
Vezi descrierea  COMPONENTELE APARATULUI REPRODUCATOR BARBATESC
Vezi descrierea  FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL MASCULIN
Vezi descrierea  FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL FEMININ
Vezi descrierea  ALCATUIREA APARATULUI REPRODUCATOR FEMININ
Vezi descrierea  APARATUL GENITAL MASCULIN
Vezi descrierea  APARATUL GENITAL FEMININ