ALEXANDRU MACEDON - CEL MARE

Creatorul celui mai intins imperiu al Antichitatii, Al., fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, ajunge pe tron (336 i.H.), dupa moartea tatalui sau, la varsta de douazeci de ani. El mostenea de la parintele sau stapanirea asupra Traciei, Macedoniei si Greciei dar, mai mult decat atat, indrazneala, luciditatea si clarviziunea politica a acestuia.

Personalitate complexa, cu o capacitate de actiune exceptionala si o vasta cultura, Al. a fost educat de marele ganditor Aristotel, mintea fiindu-i hranita in copilarie cu operele lui Herodot, ale lui Euripide sau Pindar. De la varsta de saisprezece ani primeste din partea tatalui sau functia de regent, iar la optsprezece ani, in calitate de comandant al cavaleriei, are o contributie hotaratoare la victoria de la Cheroneea (338 i.H.), care i-a permis lui Filip al II-lea sa ia sub controlul sau intreaga Grecie.

Din primii ani de viata i s-a insuflat credinta ca ar fi descendentul indepartat al zeilor Greciei: din Zeus prin tatal sau, din Hercules prin mama sa, Olympia. El insusi avea convingerea originii si misiunii sale divine, ceea ce i-a oferit energia si forta necesare campaniilor sale.

Primii ani ai domniei (336– 334 i.H.) au fost dedicati pacificarii regiunilor din Tracia si Grecia care, la moartea lui Filip al II-lea, au hotarat ca a venit momentul pentru a-si recapata independenta. Mai intai, a distrus rezistenta Ligii Thesaliene, ai carei soldati reprezentasera un sprijin important pentru armata macedoneana. Ulterior, printr-o campanie militara fulgeratoare, s-a indreptat impotriva tracilor tribali, situati in Muntii Haemus (Balcani). Acestia insa s-au retras in insula Peuce, localizata de istorici fie in zona Deltei Dunarii, fie la varsarea Oltului in Dunare.

In timpul incursiunii impotriva tribalilor, Al. trece Dunarea si inainteaza in teritoriul locuit de geti, taind posibilitatea sprijinirii tracilor de catre geti si sciti. In urma acestei campanii, atat Tracia cat si coloniile grecesti de la Marea Neagra au revenit sub controlul Macedoniei. In perioada urmatoare, tanarul rege a fost nevoit sa-i infranga pe ilirii rasculati la vest de Macedonia, iar apoi sa zdrobeasca o noua coalitie a cetatilor grecesti, in frunte cu Teba, secondata de Atena. In toamna anului 335 i.H., Teba a fost rasa de pe suprafata pamantului, iar locuitorii ei au fost vanduti ca sclavi. Celelalte cetati grecesti au acceptat, la randul lor, dominatia macedoneana.

Din anul 334, Al. declanseaza campania militara impotriva Imperiului Persan, planuita de tatal sau inainte de a fi asasinat. Obiectivele acesteia erau de a elibera cetatile grecesti de pe coasta Asiei Mici de sub stapanirea persana si de a razbuna suferintele grecilor din timpul razboaielor medice (490–449 i.H.). Unii istorici moderni considera, totodata, ca Al. avea in vedere reinvierea faptelor de lupta glorioase ale strabunilor sai legendari, descrise de Homer in Iliada, si poate ideea realizarii, prin unirea Europei cu Orientul, a unei monarhii universale.

Al. si armata sa aveau de infruntat un imperiu care continua sa fie o mare putere militara, dar care era minat din interior, in special de permanentele revolte din diversele provincii (satrapii) care doreau sa se elibereze de sub stapanirea lui Darius al III-lea Codomannos, membru indepartat al dinastiei Ahemenizilor, devenit conducatorul imperiului in 338 i.H.

Debutul campaniei lui Al. impotriva Persiei are loc in Asia Mica (Anatolia), acesta dispunand de o armata alcatuita din cca 30 000 de pedestrasi si 5 000 de calareti. Trupele persane au fost estimate la cel mult 50 000 de soldati, intre care trupele de mercenari ale grecului Memnon din Rodos (Rhódos). Prima ciocnire intre cele doua armate se desfasoara pe malurile fluviului Granicos (334 i.H.), armata persana fiind nimicita. Cucerirea Asiei Mici a fost insotita de eliberarea de sub stapanirea persana a cetatilor grecesti de aici (Milet, Efes, Halicarnas s.a.) in care regimurile politice aristocratice, favorabile supunerii fata de Persia, au fost inlaturate.

In Lydia, Al. a taiat cu spada celebrul „nod gordian“, alcatuit din fasii de scoarta de copac si care fusese folosit, potrivit traditiei, la jugul carului de razboi al regelui Gordias. Dezlegarea nodului prevestea, conform oracolelor, intrarea Asiei in stapanirea celui ce reusea aceasta fapta. In anul urmator (333 i.H.), Al. a trecut la cucerirea regiunilor aflate la sud de Asia Mica, incepand cu Siria.

Aici, la Issos, Darius Codomannos a fost infrant si silit sa-si lase in mana lui Al. atat tezaurul, cat si familia. Pana in 332 i.H., cucereste Siria, Fenicia si Palestina, indreptandu-se apoi spre Egipt. Regatul faraonilor intrase sub stapanirea persana inca din anul 525 i.H. iar acum prezenta lui Al. era un bun prilej de a se elibera de sub jugul persan, ceea ce a usurat actiunea regelui macedonean. Ajuns la Memfis (stravechea capitala a tarii), se incoroneaza cu dubla coroana a faraonilor egipteni, aduce jertfe zeilor Egiptului, apoi in oaza de la Siwah, preotii il proclama fiu al marelui zeu Amon.

In nordul tarii, la varsarea Nilului in Marea Mediterana, in fata insulei Pharos, intemeiaza celebrul oras Alexandria. Dintre cele 34 de orase pe care, potrivit traditiei istorice, le-a intemeiat pe cuprinsul imperiului sau si care-i poarta numele, Alexandria din Egipt a avut cel mai maret destin, devenind nu numai cel mai mare port al Mediteranei de rasarit, dar si cel mai mare centru cultural si stiintific al Antichitatii.

In anul 331 i.H., Al. paraseste Egiptul pentru a cuceri Mesopotamia si a se indrepta astfel spre centrul Imperiului Persan. Aici, in campia de la Gaugamela, a avut loc a treia mare infruntare militara a campaniei sale in Orient. Darius Codomannos a fost infrant din nou si obligat sa se retraga. In urmarirea sa, Al. a ajuns la Babilon, care s-a predat fara lupta tanarului rege, apoi la Susa (una din capitalele Imperiului Persan), unde a capturat tezaure de aur si argint ale casei regale a Persiei. Dupa ocuparea Persepolisului (principala capitala persana), cucerirea imperiului era, practic, incheiata. Darius s-a refugiat in Media, la Ecbatana, apoi in Bactria unde a fost prins si ucis de satrapul (guvernatorul) acestei provincii, Bessos, care urmarea, de altfel, sa se incoroneze ca rege al Persiei.

Dupa moartea lui Darius, armata acestuia s-a destramat, iar posesiunile teritoriale ale regelui au intrat sub stapanirea lui Al. In anii urmatori (330–327 i.H.), Al. a cucerit zona din sudul Marii Caspice, teritoriu controlat de satrapul Bessos, ajungand apoi in Gedrosia, in Bactria, in masivul Hindukush (pe teritoriul de azi al Afghanistanului), apoi in Sogdiana, unde s-a casatorit cu fiica unui nobil local, Roxana (327 i.H.).

Dupa aceasta casatorie, dezaprobata violent de catre unii dintre apropiatii sai, care au platit cu viata pentru nemultumirea lor, Al. a trecut masivul Hindukush, patrunzand in nord-vestul Indiei. Aici a intrat in conflict cu unul dintre regii locali, Paros, care a fost nevoit sa recunoasca „protectia“ macedoneana. In timpul acestei campanii, Al. a strabatut actualele provincii Punjab si Sind, ajungand pana la Oceanul Indian.

Revolta soldatilor sai, istoviti de lungile si chinuitoarele campanii militare, si vestea rascularii unora dintre satrapiile asiatice il vor determina pe Al. sa faca drumul inapoi, catre Babilon, traversand cumplitul desert al Gedrosiei. In paralel cu acest traseu, la ordinul sau, o expeditie maritima condusa de Nearchos a explorat drumul maritim de-a lungul coastelor Oceanului Indian. Jonctiunea trupelor s-a realizat la Carmania, de unde Al. a ajuns la Babilon prin Susa si Ecbatana.

Dupa aproape treisprezece ani de domnie, Al. a murit la Babilon, in 323 i.H., cel mai probabil in urma unui acces de malarie.
Rege macedonean si monarh oriental, Al. s-a straduit sa imbine traditiile grecesti cu cele orientale, institutiile politice ale Greciei cu cele ale Imperiului Persan. Contopirea celor doua civilizatii a vizat, practic, toate domeniile: de la armata pe care imperiul sau se baza, formata atat din greci, cat si din orientali, la administratie, in care a pastrat vechiul sistem al satrapiilor, conduse insa de macedoneni sau greci, si la scolile de traditie greaca intemeiate mai ales in orasele care ii purtau numele, adevarate oaze de elenism in Orient.

Evenimentul care a simbolizat in cel mai inalt grad fuziunea intre Occident si Orient a fost marea ceremonie de nunta, organizata dupa intoarcerea din India, la Babilon, in timpul careia peste 10 000 de soldati si generali macedoneni si greci s-au casatorit cu femei din Orient. Exemplul dat de Al. era graitor: pe langa Roxana din Sogdiana, a mai luat de sotie pe fiica lui Darius Codomannos si pe fiica unui inalt dregator persan.
Imensul imperiu constituit de Al. nu a supravietuit mortii creatorului sau. Dupa lupte crancene intre diadohi (urmasii sai, generali in armata macedoneana), imensul stat euro-asiatic s-a impartit in mai multe structuri statale distincte intre care cele mai puternice si mai stabile au fost: Egiptul, condus de Ptolemeu, Siria, condusa de Seleucos, si Macedonia, care i-a revenit lui Antigonos.

Statele succesorale Imperiului Macedonean sunt denumite state elenistice, iar perioada cuprinsa intre disparitia imperiului si cucerirea de catre romani a acestor teritorii poarta numele de epoca elenistica.

 

61671 vizualizari Nota obtinuta: 6,72
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (196 comentarii)
Nume ady a scris:

mai scuta nu puteati so faceti? ca vine vacanta mare pana o termin

Nume hiii a scris:

dragut

Nume secrieru stefanel a scris:

sper sa iau 10 , avem un profesor sever si pe mine trebuie sa ma asculte azi. ms

Nume robert a scris:

ok

Nume alex smecherul cu ochelarii in cur a scris:

ceva mai lung n-ai gasit?????

Nume alex 444 a scris:

pt ce clasa??????? sunt in a 3-a man imi tebuie ceva mai de 10 randuri

Nume Bibilica a scris:

Care a fost educatia lui?

Nume ADRIANA a scris:

numi prea place pt k nuu este ceea ce caut si ma inrveaza deja:((

Nume Caro a scris:

Super interesant si detaliat.

Nume gabi a scris:

am luat 10+++++!!!!!! o fi lung da merita

Nume alex a scris:

Am luat 10 Multumesc!!!

Nume Domnu B a scris:

doamne e prea scurt da e asa si asa

Nume simona a scris:

offffffffffffffffffff este mult de sc :((:((:((

Nume leahovici sergiu a scris:

cred ca o sa primesc 5 cu plus

Nume beatrice a scris:

lungggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

Nume beti a scris:

e destul de lung

Nume mihai cretu a scris:

da mah e cam lung o sa iau 10

Nume v a scris:

10 10 10 10 10 10

Nume Napoleon Bonaparrte (andy) a scris:

si eu am luat un zece ce superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

Nume luluis a scris:

am luat 10,am luat 10 uuuuuuuuuuuu,uuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume dotzza a scris:

am primit nota10 la istorie multumesc

Nume dima a scris:

e bravo am primit nota10+

Nume asdw a scris:

mai mult ca sigur o sa iau 10

Nume Bogdan Machitan a scris:

Normal

Nume Bogdan Macgitan a scris:

Blea si tezte

Nume asdad a scris:

buna ce tare

Nume iuliano a scris:

jmen tare

Nume Anytta a scris:

nu ma ajuta cu nimik

Nume dia a scris:

tare o sa iau 10

Nume alex a scris:

cam lung

Nume Adryana a scris:

dar de unde stii? ai vazut?

Nume PUSKIN A. L. a scris:

NUI CHIAR CINE STIE CE DAR CEVA ESTE

Nume bibi a scris:

E tare, far multa o sa selectez road principalul

Nume briana s a scris:

pe mine ma ajuta la tot

Nume BS a scris:

ma ajuta foarte mult la istorie

Nume bria a scris:

ma ajuta la istorie

Nume ham a scris:

ce mult de citit,cred ca stau o luna sa citesc

Nume @andrian a scris:

ma ajutat la limba romina

Nume boc22 a scris:

am d scris

Nume clau12 a scris:

este mult de scrisss!!!!!!!!&

Nume alexandru a scris:

greselii multe prostule am luat1

Nume ROB a scris:

este tare dar din pacate are multe greselrobi de ortografie si in primul rand am luat 2 la el

Nume stoian mara a scris:

am 10 ani si am nevoie de el la scoala.ar trebui sa il surtezi.

Nume asdasd a scris:

O Sa Iau 4. :)))))) Iar eu sunt cel mai mare :> la Liceu . :(

Nume alexandra a scris:

e prea mult de citit pt mine am 8 ani si imi trebuie la scoala

Nume beraru ion a scris:

tare de tot merita nota 10

Nume bogdan a scris:

este misto daca as gasi si poze

Nume anonim a scris:

data viitoare te rog ca am la istorie de hasurat pe harta muta adauga teritoriile imp macedonean pe harta muta nu uita ms

Nume bibi 13 a scris:

tare !!!dar nu prea ma pricep la isto

Nume Maria a scris:

super dar a trebuit so scriu pe toata dar cel putin am luat 10

Nume mmmmm a scris:

pai referatul despre alexandru e frumos dar istoria iii urata

Nume RAWL01 a scris:

MIE MI-A DAT PROFUL DE ISTORIE DE CITIT. GENIAL!

Nume asdqwe a scris:

cam mult de scris da merita 10

Nume kiki a scris:

buna treaba sa mai sc e faina istoria mie imi place ???

Nume vasea a scris:

aceasta informatie este super

Nume mary a scris:

Pai.....este foarte folositor pentru ca m-a ajutat la referatul cu Alexandru Macedon...!!!

Nume anonim a scris:

Super praf informatia..........cred ca daca as loa'o j i'as da'o lu prfu mai mult de 5 nu mi'ar da.......:-j .Care analfabet a scris'o?:))=]]{ai da capu lui}

Nume adrinuta a scris:

e o informatie super

Nume mihai a scris:

super super informatia ( clasa a 5 a)

Nume bobo a scris:

e naspa istoria

Nume bobo a scris:

e naspa istoria

Nume popovici bogdan a scris:

Istoria ii naspa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume popovici bogdan a scris:

Istoria ii naspa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume ady_tza a scris:

ma rog nu cred ca ne pune nici o nota , nu e bunn

Nume alexandra a scris:

eu nu stiu daca iau zece sa vedem daca ii place lui domnul diriginte este(prof de istorie) daca iau zece osa iau informati numai depe net

Nume mikaitza a scris:

ssht!!!am luat un zece!sunt a 8-a.bravooo!:)

Nume Mwahahahaha a scris:

misto!f.f.f.f.ff.bun am luat un zece sunt a7-a

Nume PISICUTA.LO a scris:

Eforte buna informatie. Mia placut totul. Suuuuuuuuper!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume euuuuuuuuuuu a scris:

destul de fain

Nume diva23 a scris:

neea e prea mult de citit...... dar totusi cred ca luam 10 daca ii duceam referatu:)))))):)))=))))

Nume bia a scris:

eu sunt pe clasa a 4a dar nu prea imi e de mare ajutor :d

Nume Alexutz@ a scris:

Nu prea imi convine

Nume diana voinea a scris:

ms mult

Nume alexandra a scris:

n-o sa iau 10 trista

Nume dffvh a scris:

ms pt inf

Nume BOSS a scris:

TANK YOU .BUYI BYE

Nume RoX@n@ a scris:

ms molt!! mi-a fost de mare ajutoor.

Nume JUSTdxfr a scris:

am luat 6 pe el

Nume @@@@@ a scris:

atstoi sunt o gramezenie de greseli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume xXOanaxX a scris:

O sa i`au un 10.Niciodata profesoara nu`si da seama daca e luat de pe net:))Pe ea o intereseaza c`am luat informatii!:DMishto site!

Nume roxi_amueg a scris:

tare cu siguranta iau 10 desi nu cred profa de isto e cam acra

Nume ---------------------- a scris:

multe greseli :(

Nume m@nuel@ a scris:

super o sa iau un 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume Marian a scris:

superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 10-le e al meu

Nume aaaaa a scris:

supperrrrrrr!!!o sa iau 10 la istorie

Nume Radu a scris:

fain chear am memorat mult din referat

Nume Axy a scris:

Sooooper exact cemi trebuie pentru tema de la istorieee , daaa !! :)

Nume nanu alexandru a scris:

mai pescurt merge

Nume alex a scris:

am luat 10 !!!!!!!!!!!!!

Nume porojan a scris:

da tare danu prea nu e dar uneori e

Nume daniel a scris:

nu imi place istoria

Nume adrianush a scris:

ceea cemi trebuie mie ee kool:d

Nume cristi a scris:

tareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Nume andreea gorincioi a scris:

prea mult , citeodata e bine sa scrii pusin scury si clar , cred ca varianta mea este foarte buna , ia exemplu si tu!

Nume SooperMan a scris:

Siteul e TARE ms mult pentru info.

Nume larysyka a scris:

imi place istoria si imi place sa am 10 la ea asa ca acest site este de nota 10!!!!

Nume A.Sorbala a scris:

100% o sa am 10 la istorie

Nume vlada a scris:

col

Nume vladutza a scris:

eminunat exista o suesa buna de istorie e collllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Nume izzzuuu a scris:

e tare!!!!!!!!

Nume dana_cool a scris:

o sa iau 10 la istorie!!!!!!!!!!!!!tinetio tot asa!!!!!!!!!

Nume dana_cool a scris:

e coollllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume kevyn a scris:

o sa iau 10 la istorie am memorato aproape pe toata

Nume flo a scris:

da cit sa scrie un om mai bn numi mai fac tema

Nume eu a scris:

mult de citit si nu e ce caut eu

Nume ursu a scris:

nu prea dar bun

Nume nyerusai denisa a scris:

O sa iau 10 la istorie .Super!!!!

Nume robert a scris:

oooooo sa iau 10 la iastori ms mult genial

Nume all3x a scris:

o sa iau 10 la istorie

Nume LoLBoY2011 a scris:

mdea.....bun referat am luat 1.50 pe portofoliu da...:)))ca am scris decat primele 2 randuri:-??abstracta profa...:)))

Nume dargoi a scris:

belea

Nume Ariana a scris:

ms moooooolth!!!!!!!! o sa iau 10 la istorie! :*** :xxx

Nume Alexander a scris:

Iti multumesc mult mai ajutat foarte mult cu referatul la istorie despre Alexandru Cel Mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume pericle a scris:

mda e foarte bun am luat 10 la istorie

Nume butterfly380 a scris:

da este foarte mult da e folositor

Nume nastik****%$......col***** a scris:

e suppppppppppppppper tare refffffffffff......"|:? dar eu niki o dataaaa nu ciiiiiteeeeesk reffffffffffff nikio data nu le citesk fiinndka e tocilaresc

Nume R@dU PrP a scris:

pana la urma, cum pot caracteriza personalitatea lui alexandru macedon????

Nume miri a scris:

imi place e cooool

Nume dukukukk a scris:

biiiiiiiiiiiinnnnnneeeeeeeeee

Nume paul a scris:

tare am luat 10

Nume fff a scris:

e misto si am loat din astea 10 cu steluta asa ca cine vrea sa ia info de aici e bn venit

Nume cristina a scris:

genial !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume cristina a scris:

genial !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume sebi a scris:

fain ma ajuta la tema de la isto

Nume andabutiuc a scris:

mersi aveam de facut un referat

Nume loretta a scris:

cu asta am facut proiect la istorie

Nume alexan_dru a scris:

vau este super

Nume G-Dragon Dark a scris:

SUPER!!!!! DAR NOTA OBTINUTA NU PREA!!! ORICUM AI MUNCIT LA EL !!!

Nume madalina a scris:

:d

Nume madalina a scris:

ma ajutat la tema la istorie

Nume mihai a scris:

ma ajutat mult la tema

Nume crina a scris:

cnd apare cv nou anuntati-ma sh pe mn

Nume crinutza a scris:

anuntati-mash pe mn cnd mai scoatei cv nou:X

Nume crinutza a scris:

super dar mai scurt dak e mai bn asa se tyne minte mai usor

Nume humario a scris:

e pre lung mie lene sal citesc

Nume edy_boss4o5 a scris:

miam facu tema,referaul la ,,istorie"ba denise li tu invatiserdian da ra dal ca le laexandrosa co referato li man diniaman

Nume edy_boss4o5 a scris:

ba e fromos sa citesc alexandru macedom dar,visez ai dreptate eu ma voi construi popular in macedonia<<

Nume edy_boss4o5 a scris:

,,imi place sa citesc dar, nu tocilaresc''

Nume Robert Ben. a scris:

am terminat rahatu ala de portofoliu

Nume Robert a scris:

tare

Nume ROXI a scris:

SUPERRRRRRRRRRRRR REFERAT!!!!!!!!!!!!!

Nume theodorabodale a scris:

Multumesc....

Nume denisa a scris:

multumesc!

Nume denisa a scris:

e superr multumesc

Nume dedefegsx a scris:

Deny superrrrrrrrrrrr! ma ajutat mult la tema mea la istorie thanck you!

Nume Dumy a scris:

multumesc,,chiar e o informatie buna.

Nume Doinita ! a scris:

Imi place mult...sunt foarte curioasa de aceasta...!!!Alexandru Macedon a fost cuceritorul lumii si a murit cu vulturile in fata sa ... si apoi Macedonia a fost impartita camarazilor lui....toate cuceririle lui MARELE ALEXANDRU MACEDON erau o unire si s numea ea "ALEXANDRIA"!Alexandru Macedon a fost un om mare si va ramine mereu in sufletele noastre !!

Nume alexau a scris:

superb!!!

Nume sabrina a scris:

auzi la ea este lena basescu crek ai o fabie pt ea din moment ce te folosesti de acets nume fath draga nu stii nici sa te prea faci tu crezi k fiica presedintelui vb asa mai ales pe un site utilizat in special de copii????? "deci eu sunt fiica presedintelui..." hai k ai fost tare

Nume Martin Manole a scris:

Eu am scris cuplacre

Nume Natalita a scris:

Multumesk mult de informatii la istorie .....

Nume madutza a scris:

super:X:X:X:X referat:X:X:X:X

Nume lidia a scris:

imi pace foarte mult dar trebuia oleaca mai scurt

Nume moraru a scris:

multumesc

Nume DeNy a scris:

Mi`am facut tema la isto :D:DxDDD

Nume Gabriela_XD a scris:

Va multumesk multe pentru referat....la istorie nu ma prea descurc, dar cu ajutorul netului pot face multe lucruri..mersi

Nume snejana a scris:

ms mai ajutat la istorie da am aut mult pe acasa

Nume Luisa Stoia a scris:

a fost super ma va ajuta la isto

Nume madat a scris:

e cel mai bun referat de pana acum

Nume anonim a scris:

nu pre il intelegi e cam mult

Nume anonim a scris:

nu pre il intelegi e cam mult

Nume anka a scris:

ehh ms mati ajutat un pic la tema

Nume bla bla a scris:

ehhh misto:w

Nume Riki a scris:

E excelent.Mai ales pentru temele la istorie.Mersi celui care a scris totul.Mi-a folosit mult

Nume Irynutza a scris:

Dragut da uh nu gandesty ca e cam moolt ;) ejty tacanyt

Nume diana a scris:

da frumos

Nume SoLuTioNs a scris:

care joaca counter strike ??? :))

Nume SoLuTioNs a scris:

care joaca cs??? :))

Nume mRmiRceaYomAn a scris:

bah iti spun daca vezi ce am scris yo ma bucur pentru ca te pricepi esti bun la referate bv te felikit bravo tie

Nume loh a scris:

ce loh

Nume dana a scris:

ujas,dar mersi mi-a folosit

Nume Alex a scris:

Mersi,chiar aveam nevoie la istorie!!!!

Nume ioana a scris:

e super tare chiar trebuia sa fac unul la istorie

Nume Aim@rs a scris:

Mrs.ca l-ai publicat ,aveam chiar nevoie!!!!!

Nume bebe dolce a scris:

ce sa zic.......te felicit pt acest referat....bv...

Nume Vika a scris:

Tres bien!!

Nume dddana a scris:

bestial

Nume ghena a scris:

este foarte bine

Nume TONI a scris:

fain referat

Nume Denis a scris:

bv :) tie o fos fai referatu

Nume iop a scris:

Aja si Aja

Nume Valy a scris:

ORIBIL

Nume eu_boieru a scris:

sooper belea de najpa :):)):)):))

Nume dsssssssssss a scris:

dsssssssss

Nume cata a scris:

este super naspa

Nume jose a scris:

super referat

Nume mariana a scris:

asta e ce cautam

Nume tania a scris:

suuuuuuuuuper

Nume flory a scris:

bestyal

Nume alina chelba a scris:

cool

Nume Eleonorah a scris:

beton pot spune suuuuper

Nume ahile a scris:

super referat

Nume Iulius Cezar a scris:

minunat articol falicitari!

Nume Maria-Tereza a scris:

de la fir la par

Nume Napoleon Bonaparte a scris:

Genial !

Nume LILIA a scris:

Tosto nado!

Ultimele articole
Vezi descrierea  MARIN PREDA - BIOGRAFIE SI INTERVIURI
Vezi descrierea  JAMES FENIMORE COOPER
Vezi descrierea  NICHITA STANESCU
Vezi descrierea  GUSTAVE EIFFEL
Vezi descrierea  GHEORGHI KONSTANTINOVICI JUKOV
Vezi descrierea  MARCUS AURELIUS
Vezi descrierea  NERO
Vezi descrierea  TOLSTOI
Vezi descrierea  IOANA D'ARC
Vezi descrierea  LEONARDO DA VINCI
Vezi descrierea  CORNELIU BABA
Vezi descrierea  A.G. VENETIANOV